Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Hamburg dobio čudo od Filharmonije, probijeni i rok i budžet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

12. 01. 2017. Hamburg

Izvor: N1

Hamburg dobio čudo od Filharmonije, probijeni i rok i budžet

U Hamburgu je nakon višegodišnje gradnje i skandala oko troškova uz prisustvo kancelarke Angele Merkel i predsednika Nemačke Joakima Gauka, otvorena arhitektonski jedinstvena Filharmonija na Labi (Elbphilharmonie).

"Toliko smo oduševljeni akustikom u ovoj dvorani da smo uvereni smo da se radi o najboljoj koncetnoj dvorani na svetu", rekao je uoči otvorenja Glavni muzički direktor Hamburga dirigent Kent Nagano.

Filhamonija na Labi se gradila preko deset godina i njena gradnja je bila propraćena brojnim skandalima oko finansiranja. Prvobitni troškovi gradnje zdanja švajcarskog arhitektonskog studija Herzog&Meuron trebalo je da iznose 77 miliona evra. Na kraju se cena više nego udeseterostručila tako da su se konačni troškovi popeli na 789 miliona evra.

Stručnjaci visoku cenu povezuju s činjenicoma da se pri gradnji posezalo za individualnim rešenjima, a ne industrijski proizvedenim delovima, a jedinstvenu akustiku dvorane je trebalo zaštititi od buke prometne luke u kojoj se nalazi, što se pokazalo kao vrlo komplikovani naum. 

U kompleksu zgrade, koja je izgrađena na temeljima stare žitnice i čiji gornji deo podseća na jedra jedrenjaka, nalazi se i hotel i kompleks luksuznih stanova u koje takođe ne smeju da dopiru zvukovi iz koncertnih dvorana.

Čitava zgrada se uklapa u ambijent nove lučke promenade koju je projektovala prošle godine preminula slavna arhitekta Zaha Hadid.

Gradonačelnik-premijer Hamburga, koji uživa status grada-savezne pokrajine, Olaf Šolc, objasnio je da su bivše gradske vlasti odgovorne za nezadovoljstvo građana vezano za drastični porast troškova gradnje. “Procena troškova je od samog početka bila nerealistična“, rekao je Šolc.

Hamburg se otvarenjem Filharmonije na Labi nada novim impulsima za turizam. Ugledni dnevnik Njujork Tajms svrstao je Hamburg, kao jedini nemački grad, na listu gradova koje treba ove godine posetiti, a kao jedan od razloga je navedena i nova zgrada filharmonije.

Od svetskog ugleda nove koncernte dvorane nove impulse očekuju i nemačka udruženja klasičnih muzičara. “Filharmonija na Labi će svojom arhitekturom i ponudom privući i one građane koji dosad nisu imali mnogo kontakata s klasičnom muzikom“, rekao je Gerald Mertens, direktor Nemačkog udruženja orkestarskih muzičara. .

O zanimanju građana za novu filharmoniju svedoči i podatak da su ulaznice za sve koncerte u ovoj sezoni rasprodate.

Nema komentara.

Ostavi komentar