Ekologija

Samogrejna eko-kuća iz Srbije predstavljena u Ženevi

Samogrejna ekološka kuća akademika i pronalazača Veljka Milkovića iz Novog Sada, predstavnik je Republike Srbije na izložbi najuspešnijih primera održive gradnje u Palati nacija u Ženevi, saopštio je Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković.

Pod nazivom „Building the Future We Want“, izložbu fotografija na kojoj su predstavljeni najbolji primeri održive gradnje i zelene arhitekture iz zemalja UNECE regiona, organizovali su UNECE komitet (Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu) i njen Komitet za stanovanje i upravljanje zemljištem (Housing and Land Management Unit).

Članice ovog regiona su evropske zemlje, ali i zemlje Severne Amerike (Kanada i SAD), Centralne Azije (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan), kao i Zapadne Azije (Izrael).

Izložba se organizuje povodom održavanja „Svetskog dana habitata.

Kako je navedeno, želja organizatora je da „predstavljanjem najuspešnijih rešenja u zgradarstvu koja su postigla naprednije energetske standarde, naglase značaj zdravog stanovanja i inovacija u izgradnji objekata za održivu budućnost“.

Na izložbi je prikazana eko kuća sagradjena 1994. godine u naselju Nemanovći u okolini Novog Sada čiji je vlasnik dipl. inž. Aleksandar Nikolć koji je radio izvodjački projekat za taj objekat.

Koncept eko kuće, prema rečima Milikovića, „zasniva se na upotrebi pasivne solarne arhitekture čime se ostvaruju višestruke uštede: u grejanju do 85 odsto, u hladjenju 100 odsto, osvetljenju do 30 odsto i gradjevinskom materijalu do 10 odsto“.

Na taj način se, kako dodaje autor, ostvaruje „stambeni objekat kod koga se sa najmanje ulaganja ostvaruju najveće uštede energije“.

Dve najznačajnije inovacije u odnosu na standardne kuće su zemljana zaštita i reflektujućim površine.

Ušteda energije se postiže upotrebom reflektujućih površina – sjajnih aluminijumskih folija – postavljenih iznad i ispod prozorskih okvira kuće radi povećanja sunčevog zračenja koje je u ovom slučaju 2,5 puta veće nego kod običnih kuća.

Razlika u odnosu na obične kuće je i u tome što je eko kuća ukopana i prekrivena zemljanim slojem, a svojim jedinom otvorenom stranom orijentisana je ka jugu čime se postiže maksimalno sunčevo zračenje.

Ovaj koncept akademik Miliković istražuje i razvija više od tri decenije, a inspiraciju je prema njegovim rečima našao u istraživanju Petrovaradinske tvrdjave.

Do sada je napravljeno desetak samogrejnih eko kuća, a najveća je ona koja je i predstavljena na izložbi u Ženevi.

Izložba se održava od 24. septembra do 15. oktobra 2012. u Palati nacija u Ženevi, a rad Milikovića je izabran na predlog Odseka za stanovanje Ministarstva gradjevinarstva i urbanizma Republike Srbije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend