Komšija reporter

Rode na kostolačkom putu

U našem kraju ove godine može da se uoči veliki broj roda koje su napravile gnezda, mahom u naseljima u okolini Požarevca i Kostolca.

Srbija je, inače, u središtu puta seobe ove vrste, a naša zemlja je važno mesto gneždenja ove vrste. Društvo za proučavanje i zaštitu ptica Srbije rešilo je da ove godine napravi popis gnezda bele rode u Srbiji, a u okviru 7. međunarodnog projekta brojanja u cilju provere trendova u populaciji ove vrste.

Poslednje brojanje urađeno je pre 14 godina, i to samo u Vojvodini, gde se tada gnezdilo nešto malo manje od 1.000 parova ove omiljene i strogo zaštićene ptice.

Od tada su preduzete brojne mere zaštite gnezda i samih roda, naročito od strujnih udara, pa su očekivanja da je populacija porasla.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend