Lokalne vesti

110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili

Na današnji dan rođena je Milena Pavlović-Barili, srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata. U njenu čast fondacija Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili obeležiće ovaj jubilej otvaranjem 17. Međunarodnog bijenala „U svetlosti Milene“.

Milena je rođena na današnji dan 1909. godine u Požarevcu.

Živela je u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, 30-ih godina prošlog veka.  Družila i izlagala sa evropskom umetničkom elitom, Koktoom i  Bretonom . Bila je predstavnik nadrealističkog ili matafizičkog romantizma. Od 1939. do smrti 1945. živela je Njujorku, gde je pored slikarstva radila na komercijalnom dizajnu za modne žurnale. 

Za života je uradila preko 300 radova, puno skica i crteža. Mnoga platna su joj u kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

Redovno je učestvovala na izložbama paviljona Cvijeta Zuzorić i umetničke grupe Lada ali je i pored toga, usled dugog boravka i smrti u inostranstvu, bila u Srbiji gotovo zaboravljena. Svoja dela uspešno je izlagala i na brojnim samostalnim i grupnim izložbama širom Evrope, a kasnije i u Americi, gde sarađuje u modnom časopisu Vog.

Njano delo je domaćoj javnosti otkriveno tek 50-ih godina 20. veka, zahvaljujući slikaru, likovnom kritičaru, teoretičaru i istoričaru umetnosti Miodragu Protiću, koji je njeno delo otkrio srpskoj (i jugoslovenskoj) javnosti 50-ih godina 20. veka. Sa Radojicom Živanovićem Noem Milena Pavlović-Barili je jedini afirmisani predstavnik nadrealizma u srpskom slikarstvu.

Na današnji dan obeležava se 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili, a fondacija Milenin dom- Galerija Milene Pavlović Barili obeležiće ovaj jubilej otvaranjem 17. Međunarodnog bijenala „U svetlosti Milene“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend