Lokalne vesti

“242 metra života” uspešan u Rovinju

Film "242 metra života" Novice Savića, novinara Dopisništva RTS u Požarevcu na proteklom Festivalu etnografskog filma u Rovinju bio je jedini srpski predstavnik u konkurenciji 26 najboljih ostvarenja iz čitavog sveta.

Iako je nije osvojio nagradu, film je naišao na odličan prijem i interesovanje publike i stručne javnosti.

Film Novice Savića priča je o neobičnom načinu na koji može da se iskaže poštovanje prema pokojniku, o običajima i verovanjima Vlaha u podhomoljskim selima i načinu na koji komuniciraju sa mrtvima.

Uporedo s pričom o običajima provlači se životna priča Divne Krajić koja je veliki deo života provela radeći u inostranstvu.

Divna Krajić iz Kobilja odlučila je da se pokojnom stricu oduži pomenom na njegovom salašu, na koji je pozvala celo selo. Za četrdeset godina rada u Austriji, Divna je podigla četiri kuće u kojima niko ne živi i oko salaša ogradu od kovanog gvožđa, dugu 242 metra.

Film Novice Savića "242 metra života " ranije je dobio bronzanu povelju festivala "Interfer" u Somboru i nagradu "Srebrni pastir" na Festivalu etnološkog filma u Kučevu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend