Lokalne vesti

Afera Indeks: Dve godine suđenja

Dve godine traje suđenje za korupcionašku aferu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Do sada jedno priznanje za davanje mita od 5.000 evra za šest ispita.

U Višem sudu u Smederevu dve godine traje suđenje za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Završeno je saslušanje optuženih koji negiraju optužbe za primanje mita, a svoju odbranu jedino nije izneo dekan kragujevačkog fakulteta profesor Predrag Stojanović.

Pred sudskim većem sudije Slađane Bojković do sada su saslušani svi optuženi profesori osim Predraga Stojanovića, dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Stojanović nijednom nije saslušan zbog lošeg zdravstvenog stanja. Sud je nedavno zahtevao veštačenje na osnovu koga će biti odlučeno da li je Stojanović sposoban za saslušanje.

Svi optuženi negiraju optužbe za primanje mita i prodaju ispita i diploma.

Radmila Jovanović Canić (56), nekadašnja nadzornica ženskog zatvora u Požarevcu, jedina je na suđenju prošle godine priznala da je za 5.000 evra kupila ispite koje "nije imala vremena" da uči. S diplomom pravnika napredovala je od administrativca do zapovednika obezbeđenja u ženskom delu zatvora, a penzionisala se s beneficiranim radnim stažom u maju 2009. godine.

Prema optužnici, Radmila Jovanović Canić kupila je prelazne ocene iz šest predmeta.

Optužena je davala od 300 do 1.100 evra kumi Jasmini Petrović iz Požarevca koja je novac predavala profesoru Todoru Podgorcu, a on profesorima koji su upisivali ocene u indeks, navodi su optužnice.

Pre dva dana na suočenju, Jasmina Petrović, nekadašnja radnica službe obezbeđenja u ženskom zatvoru, negirala je da je posredovala u davanju mita.

"Radmila mi nikada nije davala stranu valutu niti svoj indeks. Profesore ne poznajem i nikome nisam davala novac" rekla je optužena na saslušanju.

Medijski potrošenoj korupcionaškoj aferi i najvećem sudskom postupku još se ne vidi kraj.

"Indeks" bi mogao da "diplomira" jer se za nekoliko meseci navršava peta godina od izbijanja afere. Hapšenja su počela u februaru 2007. godine, a dve optužnice podignute na isteku te i početkom 2008 godine. Glavni pretres je, iz osmog pokušaja, počeo u septembru 2009. godine. Nakon reforme, zbog promene sudskog veća, suđenje je praktično vraćeno na početak.

Optuženo je 87 osoba za 159 krivičnih dela, od kojih 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. Optuženi se terete da su za pozitivne ocene primali od 500 do 1.000 evra, dok je tarifa za diplome lažnih pravnika iznosila od 12.000 do 16.000 evra.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend