Lokalne vesti

Afrička kuga svinja stigla u Srbiju, u Braničevskom okrugu se preduzimaju mere zaštite

Rezultati analiza potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. Afrička kuga svinja je potvrđena na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca, navodi se u saopštenju ministarstva. U Braničevskom okrugu preduzimaju se preventivne mere zaštite od pojave ove bolesti.

Ministarstvo navodi i da je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra, a nadležne službe preduzele su sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa.

Virus napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom Veterinarske inspekcije.

Kako se navodi, obavljena je eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju širenja zaraze.

Takođe je zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, a pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obaveštenja na graničnim prelazima.

Kako je za Boom 93 ranije rečeno u Veterinarskom specijalističkom institutu Požarevac,  ovaj institut kao deo Regionalnog kriznog centra za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrole zarazne bolesti afrička kuga svinja preduzima niz svakodnevnih aktivnosti u saradnji sa veterinarskon inspekcijom, veterinarskom službom na terenu i lovačkim društvima na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga.

Obnovljen je magacin sredstava namenjenih za suzbijanje naročito opasnih zaraznih bolesti, ažuran spisak mobilnih ekipa, pojačan aktivan nadzor na gazdinstvima i farmama svinja, kao i u lovištima. Kako se radi o veoma opasnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja, kod koje ne postoji mogućnost lečenja niti preventivna vakcinacija, neophodno je da se svaka sumnja u što kraćem roku prijavi nadležnom veterinaru, veterinarskom inspektoru.

Afrička kuga svinja je virusna,veoma opasna bolest domaćih i divljih svinja. Obolevaju sve kategorije i sva obolela grla umiru. Bolest počinje simptomima: iznenadno uginuće jedne ili više životinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 stepena, krvarenja po koži (uši,njuška,rep,stomak), krvava dijareja, pobačaji, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašalj, povraćanje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim životinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, leševima uginulih životinja, konfiskatima od zaklanih svinja, glodarima, insektima. 

Zato je neophodno da svi uzgajivači svinja, ne hrane svinje pomijama, izbegnu pašno držanje svinja, spreče svaki kontakt sa divljim svinjama. Osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama (lovci) moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, obavezna je prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru, kao i postavljanje dezobarijera na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje, neškodljivo uklanjanje leševa.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, dok su sva ostala mesta slobodna za trgovinu.

 

 

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend