Lokalne vesti

Ako zaposle nove radnike plaćaju manji porez

Poslodavci koji su nedavno pokrenuli svoj biznis i zaposlili nove radnike imaju pravo na povraćaj dela poreza plaćenog na zaradu za isplate zaključno sa 31. decembrom 2019. godine. Uslovi su da su zaposleni bili prijavljeni u Centralni registar za obavezno socijalno osiguranje, da je poslodavac s njima zaključio ugovor o radu, kao i da je novopečeni radnik pola godine pre toga bio prijavljen Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Кako kažu u Poreskoj upravi Srbije, cilj svih ovih povlastica je da se podstakne osnivanje novih privrednih društava, odnosno preduzetničkih radnji, kako bi se smanjio broj nezaposlenih.

Značajne olakšice dobijaju i preduzetnici koji tek planiraju da pokrenu posao, a što je veći broj novih radnika veći će biti i procenat povraćaja plaćenog poreza. Ukoliko poslodavac zaposli od jednog do devet radnika imaće pravo na povraćaj 65 odsto poreza plaćenog na zaradu. Ukoliko, dodaju u Poreskoj upravi, poslodavac razvija ozbiljniji biznis i treba mu veći broj radnika, pa uposli novih 99, imaće pravo na povraćaj 70 odsto od plaćenog poreza na zarade. Za poslodavce koji zaposle 100 i više radnika predviđen je još veći povraćaj – oko 75 odsto poreza plaćenog na zarade.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend