Lokalne vesti

Bebe iza zatvorskih rešetaka

Trenutno četvoro mališana raste u požarevačkom ženskom zatvoru, a biće ih još dvoje za mesec dana. S majkama budu dok ne napune godinu, ni dana duže.

Od izlaska iz porodilišta Filip, Eleonora, Saša i Nikola žive zajedno, u skučenoj, ali čistoj prostoriji, u zgradici koja je fizički odvojena od drugih u zatvorskom krugu.

Tu su sa majkama koje u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu, jedinom za žene u Srbiji, okajavaju grehe zbog kojih im je suđeno. Biće tu dok ne navrše godinu. Ni dana duže, jer tako piše u zakonu.

K. M. (40), Filipova majka, ne želi da govori o „delu“ zbog koga je ovde. Duge crne kose, izuzetno lepa, nije mnogo razmišljala da li da se „otvori“. Razložno i bogatim vokabularom govori o onome što ju je zadesilo.

Bila je trudna kada je došla na izdržavanje kazne i znala je, kaže, šta je čeka. Sin i ćerka koji su sa ocem napolju i koji je čekaju da odsluži svoje, zamerili su joj što je odlučila da rodi, a znala je da ide u Požarevac.

„Ćerka je velika, ima 18 godina, a sin 14. Čini mi se da se u početku nisu snašli sa onim što ih je čekalo: da sam ostala trudna sa 40 godina i da u takvom stanju moram u zatvor… U početku su bili malo protiv, ali su sada srećni što sam, ipak, odlučila da rodim. To je za ljude koji su napolju strašna stvar. Ne razumeju kakve su to žene koje odlučuju da rode u zatvoru. A, onda počnu i da spekulišu da je takvim ženama dete samo instrument za postizanje nekih ciljeva. Ništa me od toga ne pogađa, zaista. Srećna sam što imam Filipa i boriću se za njega! Nema nazad, samo napred“, priča K.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend