Lokalne vesti

Besplatna pravna pomoć za zatvorenike

Osuđenici iz Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu moći će u narednih godinu dana da dobiju besplatnu pravnu pomoć i zastupnike u ponavljenom sudskom postupku zahvaljujući projektu niškog Centra za ljudska prava.

Projekat koji će Centar realizovati nosi naziv „Ka boljim rezultatima reforme pravosuđa“.

Direktorka Centra za ljudska prava Niš Lidija Vučković izjavila je da će osuđenici dobiti zastupnike u ponovljenim sudskim postupcima ukoliko ispune određene kriterijume.

„Osuđena lica ćemo zastupati ukoliko budemo ustanovili da tokom suđenja nisu ispoštovana dodatna prava namenjena manjinskim i marginalnim grupama. U slučaju da, recimo, slepo ili slabovido lice nije imalo branioca u sudskom postupku, ili, recimo,  u slučaju da je okrivljen nepismen, a nije imao branioca. Ponavaljanje krivičnog postupka biće moguće i u slučaju da nisu izvedeni svi dokazi i utvrđene sve činjenice bitne za donošenje presude, ali i u svim ostalim slučajevima u kojima je moguće ponavljanje“, istakla je Vučković.

Ona je naglasila da je Centar za ljudska prava ustanovio da nisu neosnovane tvrdnje osuđenika da ima propusta u sudskim postupcima.

„Neposredan povod za pokretanje ovog projekta i zastupanje osuđenika je sudski spor koji je vođen protiv lica koje je već bilo u zatvoru. Taj osuđenik nije prisustvovao novom suđenju iako ne postoji opravdanje za to. Sud nije mogao da se pravda time da nisu mogli da ga pronađu“, izjavila je Vučković.

Advokat Centra za ljudska prava Milan Jovanović rekao je da će u okviru projekta biti formirane baze podataka o postojećim presudama i postupcima za njihovo poništenje. Ovi podaci biće iskorišćeni za sastavljanje izveštaja u kome će biti predočeni nedostaci u suđenjima i predložene mere za njihovo prevazilaženje.

„U okviru projekta biće obavljeno i istraživanje o integritetu sudija i tužioca i njihovom razumevanju pravičnosti suđenja. Istraživanjem će biti obuhvaćeno 150 sudija i 150 tužioca, a njime će moći da se definiše šta je to što ometa razvoj ličnog i profesionalnog integriteta sudija i tužioca“, istakao je Jovanović.

Projekat „Ka boljim rezultatima reforme pravosuđa“ finansijski je podržala Delegacije EU u Srbiji i Kancelarija za saradnju sa civilnim drustvom Vlade Srbije, a Centar za ljudska prava Niš će ga realizovati u saradnji sa Udruženjem tužilaca Srbije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend