Lokalne vesti

Besplatnim pregledima do bolje prevencije karcinoma dojke

Danas je u Požarevcu predstavljen projekat „Važna si“ u okviru kog su organizovani besplatni mamografski pregledi za zainteresovane žene na teritoriji grada starosti od 45 do 69 godina.

Kako je istakla Vesna Kneginjić, pomoćnica ministra zdravlja, ministarstvo zdravlja je posvećeno unapređenju zdravstvene zaštite, a u ovom slučaju pre svega ženama veću dostupnost zdravstvene zaštite sa akcentom na preventivi.

„Mesec borbe protiv karcinoma dojke je dobar povod ali i jedan nastavak kontinuiranih aktivnosti promovisanja preventivnih pregleda i skrininga i očekujemo da se žene odazovu pozivima na preventivne preglede“, rekla je Kneginjić.

Gradonačelnik Bane Spasović je rekao da  grad Požarevac izdvaja značajna sredstva za zdravstvene ustanove i lečenje sugrađana.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ je navela da godišnje oko 4.600 žena godišnje oboli od raka dojke, a kod 1.600 žena dođe do smrtnog ishoda.

Mamografija je ključna metoda čijom se ranom primenom može na vreme postaviti dijagnoza i u 85% slučajeva kod tako postavljene dijagnoze karcinoma dojke se može prevesti u hronično stanje.

Projekat realizuje kompanija Bambi uz podršku Ministarstva zdravlja, grada Požarevca i instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Vukašin Petković iz kompanije Bambi je rekao da su dijagnostika, a pre svega prevencija, kada je reč o ovoj bolesti, veoma važne i poručio svim ženama da najpre budu važne same sebi, a pre svega i ostalima i da imaju mogućnost da pomognu same sebi i pozvao žene da obave ovaj pregled.

Pregledi će se odvijati u periodu od 17. do 20. oktobra od 10 do 16 časova na Trgu oslobođenja, a dnevno bi trebalo da bude pregledano oko 25 žena.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend