Lokalne vesti

Bez kazne za kršanje Zakona o oglašavanju

Iako pojedina pravna lica već više puta krše odredbe Zakona o oglašavanju, još niko za to nije kažnjen, kaže načelnik tržišne inspekcije za područje Braničevskog i Podunavskog okruga Slaviša Aleksić.

Članom 68 Zakona o oglašavanju zabranjeno je oglašavanje piva i vina u predškolskim ustanovama, školama i drugim ustanovama namenjenim maloletnim licima, na otvorenom prostoru na udaljenosti od 100 metara od navedenih objekata, kao i u javnim parkovima i na javnim igralištima. Aleksić navodi da su prekršioci ovog zakona odmah po njegovom stupanju na snagu 2005. godine dobijali samo rešenje kojim je nalagano da reklame uklone.
"Po osnovu oglašavanja nijebilo kažnjavanja. Bilo je donošenja rešenja od strane tržišnih inspektora kojima je nalagano odredjenim privrednim subjektima da tu nepravilnost otklone. To je bilo na početku kada je Zakon stupio na snagu. Praktično, samo su dobili upravna rešenja da takvu nepravilnost otklone. Privredni subjekt može da ne izvrši rešenje, ali se to sankcioniše i dobija se novo rešenje da se nepravilnost otkloni. Obično su kratki rokovi za izvršenje i oni (privredni subjekti) obično ih izvrše." kaže Aleksić.
U medjuvremenu, kršenje Zakona se ponavlja. Reklamni panoi na kojima se nalaze alkoholna pića istaknuti su u centru grada u blizini Medicinske škole i na dečijem igralištu na Trgu Radomira Vujovića, ali u tržišnoj inspekciji ne reaguju. Aleksić kaše da inspektori imaju mnogo posla oko redovnih kontrola privrednih subjekata i da na ovakva kršenja oderedama Zakona reaguju uglavnom po prijavama gradjana.
Za kršenje Zakona o oglašavanju predvidjene su visoke novčane kazne koje za pravna ica iznose od 300 hiljada do milion dinara. Aleksić napominje da se može izreći i mera zabrane obavljanja privredne delatnosti pravnom licu u trajanju od jedne do pet godina.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend