Lokalne vesti

Bez muzike!

Veliki broj ugostiteljskih objekata u Požarevcu neće puštati muziku ceo dan u znak protesta zbog visokih tarifa SOKOJ-a i Organizacije proizvođača fonograma Srbije.

U akciji koja je organizovana u još 41 gradu u Srbiji učestvuju ugostiteljski i trgovački objekti, kao i hoteli, preduzetnički i zanatlijski lokali.

SOKOJ i OFPS navode da je ispostavljeni troškovnik ispravan, ugostitelji tvrde da se ne poštuje član zakona koji kaže da se prilikom određivanje tarife uzimaju u obzir tarife kolektivnih organizacija država čiji je bruto društveni proizvod približne vrednosti bruto društvenom proizvodu Srbije.

Pored visokih tarifa ugostitelji i trgovci su nezadovoljni i odnosom ovih organizacija koje su preko sudova pokretale postupke, po pravilu bez bilo kakve najave. Vlasnik kafea Šansa u Požarevcu Zoran Petrović kaže da je jedna od ovih organizacija, bez ikakvog osnova i najave, preko suda obaveze naplatila retroaktivno.

Sklopio sam ugovor sa OFPS i isplatio čitavu godinu po ugovornoj obavezi. Retroaktivno mi je naplaćeno po presudi Trgovinskog suda i blokiran mi je žiro račun, navodi Petrović.

Petrović kaže da njegove mesečne obaveze iznose oko 100 EUR i taj iznos smatra previsokim.

Povodom ponašanja SOKOJ-a i OFPS-a reagovala je i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija koja je apelovala na nadležne da "uvedu red i zaustave samovolju ovih organizacija koje su pokrenule ili inicirale pokretanje više desetina sudskih postupaka protiv medija, krajne arbitrarno i bez ikakve analize osnovanosti.

Protiv ANEM-ovih članica u ovom trenutku vodi se više potpuno neobjašnjivih postupaka, a istovremeno se desetine direktora stanica u Srbiji saslušavaju u postupcima za privredni prestup po Zakonu o autorskom i srodnim pravima, zbog navodnog nedostavljanja košuljica sa spiskovima emitovanih muzičkih numera, navodi se između ostalog u saopštenju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend