Lokalne vesti

Bez razumevanja za žene koje ubiju nasilnike

Žene koje nakon višegodišnjeg zlostavljanja ubiju svoje nasilnike uglavnom su osuđene na kaznu od oko 10 godina zatvora, međutim niko ne uzima u obzir torturu koju su preživele pa za njih nema pomilovanja, razumevanja i pomoći, rečeno je na promociji dokumentarnog filma "Žene koje su ubile svoje nasilnike".

Film u kome su ispričane priče nekoliko žena koje, zbog ubistva svojih supruga ili višegodišnjih vanbračnih partnera nasilnika, izdržavaju kaznu u zatvoru u Požarevcu, delo je Helsinškog odbora za ljudska prava.

Žene različitih starosnih doba i profila ubijale su partnere uglavnom nakon više godina ili decenija pretnji i brutalnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

One su ćutale o nasilju, rodbina i komšije nisu želeli da im pomognu, policija je često davala samo savete, a onda, kada ubiju, one su postajale kriminalci i surove ubice.

Sve sagovornice u filmu same su se prijavljivale policiji nakon zločina, a većina njih ubistvo je počinila sekirom dok je nasilnik, najčešće alkoholičar, spavao.

Nakon zločina javni branioci uglavnom ne rade detaljno na takvim slučajevima i ne bave se sakupljanjem podataka o nasilju koje je žena godinama trpela, kako bi joj ublažili kaznu, kao što je slučaj u drugim evropskim državama, Americi i Australiji, rekla je advokat Ženskog Autonomnog centra Vanja Macanović, nakon projekcije filma.

Kada žena ubica bude osuđena, tada može da je pomiluje predsednik države, a može da dobije i uslovni otpust iz zatvora kada odleži dve trećine kazne, ali to se retko dešava, rekao je predstavnik Helsinškog odbora Ivan Kuzmanović.

Sudovi u više od 90 odsto slučajeva odbijaju da daju uslovni otpust ili to urade dva meseca pre isteka kazne, naveo je on.

„S druge strane aktuelni predsednik države (Boris Tadić) do sada je pomilovao oko 165 osoba, ali među njima nije bilo žena koje su ubile nasilnike, osim izuzetno dva slučaja kada se radilo o ženama starijim od 80 godina, o kojima u zatvoru nije moglo da se brine“, dodao je Kuzmanović.

Helsinški odbor preporučuje da se tokom sudskog procesa uzme u obzir nasilje koje je žena ubica trpela i da to bude olakšavajuća okolnost kod izricanja kazne, da se ženama pomogne po izlasku iz zatvora jer tih žena nema mnogo i nisu potrebna velika sredstva.

S obzirom na podatak Ministarstva za rad i socijalnu politiku da svaka druga žena u Srbiji trpi neki oblik nasilja, državnim institucijama preporučuje se da bolje organizuju preventivno delovanje oko nasilja u porodici, a prioritet budućeg parlamenta treba da bude usvajanje nove Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend