Lokalne vesti

Bez vaspitača u vajber grupama?

Nekoliko roditelja dece u požarevačkim vrtićima potvrdilo je Boom 93 da su im vaspitači jutros saopštili da im je naloženo da napuste vajber grupe koji su koristili za komunikaciju sa roditeljima. Prema njihovim navodima, razlozi su prevencija zloupotrebe ličnih podataka i poboljšanje komunikacije između vrtića i roditelja.

Komunikacija roditelja sa učiteljima i vaspitačima preko aplikacije Vajber nije novost u Požarevcu i široko je rasprostranjena u vrtićkim grupama i školskim odeljenjima sa većim brojem dece.  

Vrtić ovu odluku nije zvanično objavio, a direktorka predškolske ustanove Tanja Lončar nam je rekla da im je namera da unaprede komunikaciju koju imaju s roditeljima kroz lični kontakt sa vaspitačima. Takođe, ona je napomenula da je jedan od ciljeva i zaštita dečjih prava.

Pojava da vrtići preporučuju ograničenu upotrebu ili zabrana vajber grupa kao načina komunikacije između vaspitača/učitelja sa roditeljima nije toliko nesvakidašnja pojava. Negde su uprave vrtića otišle korak dalje, ograničavajući vaspitačima izbor „prijatelja“ na društvenim mrežama. 

Javnost je po ovom pitanju podeljena.

Oni koji podržavaju komunikaciju preko vajber grupa smatraju da je to najlakši i najbrži način da dođu do korisnih informacija. S druge strane, postoji stav da su vajber grupe gubljenje vremena jer roditeljima često promaknu bitna obaveštenja zbog količine nevažnih poruka i besmislenih stikera u razgovorima. Tako je, recimo, u nekim grupama redovno čestitanje verskih praznika i slava koje uz uzvratne poruke zahvalnosti potpuno potiskuju informacije koje se tiču vrtića ili škole. Postoji i treća strana u Požarevcu, a nju čine roditelji koji smatraju da su njihove grupe do sada besprekorno funkcionisale i da je ovo samo jedan pokušaj kontrole vaspitača i širenja informacija o drugim dešavanjima u ustanovi. Tu su i oni kojima grupe lično smetaju, ali smatraju da u savremenom društvu ništa ne bi trebalo da se ograničava, pa ni mogućnost komuniciranja sa vaspitačima ili učiteljima preko društvenih aplikacija.  

Svakako, ono što može da bude problematično u vezi komunikacije na vajberu je dostupnost fotografija dece ljudima koje u suštini ne poznajemo i vidljivost ličnih podataka koje korisnici često bez razmišljanja ostavljaju na izvol’te.

Što se tiče „vrtićkih“ vajber grupa u Požarevcu, na roditeljima je odluka da li će ostati u njima i nastaviti da razmenjuju informacije. Vaspitači ovu vrstu komunikacije sa roditeljima više neće moći da koriste.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend