Lokalne vesti

Bindžujete li ponekad?

Bindžovanje se javlja sa masovnom produkcijom televizijskih serija i kanala za strimovanje. Termin je anglicizam i odnosi se na dugotrajno preterivanje u nečemu. Ne postoji adekvatan prevod ove reči na srpski jezik, te je došlo do posrbljavanja engleskog termina koji je prihvaćen na našem govornom području, pogotovu kod mladih.

Na engleskom govornom području „binge“ označava neki kratak period u kojem je dozvoljeno da se preteruje sa nekom aktivnošću. Reč „binge“ se prvi put pojavljuje na kraju 19. i početkom 20. veka kada je označavala preterano uživanje u alkoholu – „binge-drinking. Danas je ova reč rasprostranjena širom sveta sa značenjem preterivanja u gledanju serija i filmova – „binge-watching“,  u tolikoj meri da je 2013. godine ušla u uži izbor za titulu reč godine u Oksfordskom rečniku.

Ovaj termin javlja se sa masovnom produkcijom televizijskih serija, filmova i kanala za strimovanje, kao što su torent i Netfliks. Istraživanje koje je sproveo Netflix pokazalo je da su ljudi definisali bindžovanje kao gledanje serije od 2 do 6 epizoda, jednu za drugom.

U Srbiji je reč počela da se koristi, u široj javnosti, još 2016. godine i na prvom mestu je postala sinonim za televizijski maraton u gledanju filmova i serija.

Postoje oni koji čekaju da se nakupi dovoljno epozoda ili sezona neke serije, kako bi mogli da bindžuju seriju do kraja bez neke velike pauze između novih epizoda ili sezona, obično za jednu noć ili za jedan dan u kontinuitetu.Pa se može reći da je i nestrpljene deo bindžovanja kada su u pitanju nove stvari, dok sa druge strane opisuje potrebu da se u jednom dahu odgledaju starije serije.

U bindžovanju prednjače mladi, adolescenti. Oni govore da osećaju pritisak okoline koji ih tera da isprate sve što je na društvenim mrežama plasirano kao „must see“ (obavezno pogledati), u suprotnom biće okarakterisani kao neinformisani i van svetskih trendova.

 Još jedan od razloga koji navode mladi požarevljani je problem spojlera u razgovoru sa drugima, i zato se nove epizode moraju odgledati na vreme, najbolje u prvih 24 sata, pre svih.

Svako od njih ima svoj način bindžovanja. Neko bindžuje seriju u kontinuitetu od 12 sati dnevno ukoliko ima toliko slobodnog vremena, neko se organizuje tako da svakog dana pogleda po jednu epizodu, a neko 3 ili 4 epizode dnevno.

Serije koje su oni bindžovali su: Game of Thrones, Breaking bad, Handmaid’s tale, Better call Saul, Big Little Lies, Star Trek, House of Cards, The Walking Dead, Desperate Housewives, Once upon a time,…

Iako se više govori o bindžovanju serija, oni napominju da i filmove, koji imaju više nastavaka, bindžuju, kao što su: Lord of the Rings, X-man, Avengers, The Godfather, Star Wars, Batman, Harry Potter, Pirates of the Caribbean,…

Zanimljivo je da novogodišnji program raznih televizija vide kao bindžovanje domaćih i stranih serija i filmova. Film koji se još uvek bindžuje za vreme praznika i koji je obeležio detinjstvo mnogih generacija je „Sam u kući“ i „Mrak film“ sa svim njihovim nastavcima.

Termin bindžovanje, u skorije vreme, pojavio se u najavi druge sezone serije „Senke nad Balkanom“ koja se emituje od oktobra 2017. godine. Svih 10 epizoda druge sezone serije moguće je bindžovati, to jest odgledati odjednom na internet platformi EON bez obzira koji je internet provajder, a usluga je moguća i korisnicima koji su u inostranstvu preko NetTV Plus-a.

Kreator i reditelj ove serije, Dragan Bjelogrlić, objasnio je da je ovo iskorak u budućnost, zbog toga što gledanje serija preko internet platformi preuzima vođstvo nad „konvencionalnim medijima“ i nedeljnim gledanjem jedne epizode.

Nekada se bindžovanje smatralo lošim stilom života kojim su živele osobe bez društveno-socijalnih manira, budući da se veliki deo vremena u toku dana i noći odvoji na gledanje programa bez komunikacije. Dok se danas bindžovanje smatra dobrim stilom, prema današnjim standardima, jer omogućava instant gledanje serija i filmova, što je u skladu sa brzim načinom života.

Bindžujete li i vi ponekad?

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend