Lokalne vesti

Bolesti srca najzastupljenije u Braničevskom okrugu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, na teritoriji Braničevskog okruga u 2018. godini na nivou domova zdravlja bolesti sistema krvotoka zauzimaju drugo mesto sa 11,95% od ukupnog broja lečenih lica, dok je statistika sa nivoa bolničkog lečenja još lošija, je rove bolesti zauzimaju prvo mesto sa 13,94% od ukupnog broja lica koja su primljena na lečenje u bolnici.

U periodu od 2007. do 2018. godine najviše stanovnika Braničevskog okruga je umrlo upravo od bolesti sistema krvotoka, a samo u toku prethodne godine je umrlo 1836 osoba, što je 57,81% od ukupnog broja umrlih.

Na nivou Srbije statistika je još sumornija, pa je prema podacima Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, od bolesti srca i krvnih sudova (КVB) tokom 2017. godine u Srbiji je umrlo 53.668 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 51,7% u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji.

Obzirom da se Svetski dan srca obeležava 29. septembra ovo je dobra prilika da se stanovništvo podseti na to koliko određeni faktori mogu da utiču na pojavu bolesti sistema krvotoka, ali i koji su to zdravi stilovi života kako bi se smanjio rizik od pojava ovih bolesti.

Većina kardiovaskularnih bolesti je uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest. Međutim, postoje i neki faktori rizika koji se ne mogu kontrolisati, kao što su: godine starosti, pol, bolesti u porodici/genetski faktor.

Nasuprot ovome, male promene u životnim navikama mogu u veliko procentu da pomognu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova. To su pre svega prestanak pušenja, pravilna ishrana, 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno su samo male promene u životnom stilu koje mogu uticati na zdravlje našeg srca.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend