Lokalne vesti

Božićna poslanica Episkopa braničevske eparhije

Dr Ignjatije Midić, Episkop braničevske eparhije održao je tradicionalnu Božićnu poslanicu.

Vladika Ignjatije je u poslanici rekao da rođenje Isusa Hrista mi slavimo kao početak našeg spasenja.

“Naša vera je utemeljena na istorijskim događajima I ličnostima, kao što je I ovaj događaj, rođenje Gospoda Isusa Hrista. Ovaj događaj mi slavimo kao početak ili nastavak našeg spasenja, onoga što Gospod čini za nas. Gospod je stvorio sve tvari I ljude ni iz čega, ali sa ciljem da večno žive. To Gospod ostvaruje počevši od stvaranja sveta”, rekao je vladika Ignjatije.

On je još dodao da ljudi sami odlučuju o svom spasenju, je rim je Gospod dao slobodu izbora.

“Spasenje  koje Gospod čini za nas ne može biti samo izraz božije ljubavi prema nama, ono traži I učešće nas ljudi, jer se radi upravo o našem spasenju. Zato je Gospod prilikom stvaranja dao čoveku slobodu izbora, da bi mogao da odluči da li želi da večno postoji u zajednici sa Bogom. To nam pokazuje I život Isusa Hrista koji se tokom svog života opredeljuje da ima zajednicu sa Bogom ocem.

Rođenje koje slavimo je događaj kojim je počelo da se ostvaruje sjedinjenje Boga I čoveka I mi to nastavljamo kasnije kroz krštenje, gde nas duh sveti sjedinjuje sa Sinom Božjim Hristom.

Liturgija je sjedinjenje svih koji su kršteni na jednom mestu u gospodu Hristu gde se pokazuje da nas gospod privodi ocu. Liturgija je nas hod, odnosno privođenje gospodu Bogu da mi budemo pričasnici tog večnog odnosa koji ima sin sa bogom ocem.

Kada se sva tvorevina sjedini sa gospodom tada će ustvari doći carstvo božije. Carstvo božije je nastavak ovog našeg života”, rekao je Episkop braničevski.

Dr Ignjatije Midić je istakao da ukoliko ne vodimo računa o prirodi to se vraća nama I našem telu.

“Spasenje I večni život nisu samo za čoveka već za sva bića koja je gospod stvorio. Mi smo odgovorni za životnu sredinu, za biljke I životinje, jer one od nas očekuju spasenje. Svaki atak na prirodu I ono što činimo njoj se vraća nama. I zato se spasenje tiče svih”, naglasio je dr Ignjatije Midić.

Rođenje Isusa Hrista, Božić, pored Srpske pravoslavne crkve slave i i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend