Lokalne vesti

Brnabić: U Srbiji nezaposlenost ispod 10%

Brnabić je podsetila da je u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila 10,3 odsto, što je, ističe, nikad niža stopa od 1995. godine, od kada se nezaposlenost meri.

Više od 40% ispunjenih preporuka stranih investitora je dobar rezultat, ali je mogao biti i bolji, ocenila je u premijerka Ana Brnabić, pišu Novosti.

Ona je, na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora, istakla da je taj rezultat najbolji od 2011, otkako se meri uspeh u procentu preporuka koje je Vlada primenila.

Vlada Srbije je formirala radnu grupu za ubrzanje preporuka iz Bele knjige, zahvaljujući kojoj je uspostavljena drugačija dinamika sprovođenja reformi i stalna komunikacija sa privrednicima.

“Srbija je 2018. godine privukla ukupno oko 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija”rekla je premijerka.

To je bolji rezultat nego što su ostvarile sve ostale ekonomije Zapadnog Balkana zajedno. Ona je dodala da će privredni rast srpske privrede biti kao što je Vlada Srbije i projektovala – 3,5 odsto, možda i više.

“To je dobar rezultat naše ekonomije, naročito u vreme kada usporavaju ekonomije koje su naši najznačajniji spoljnotrgovinski partneri, a to su Nemačka i Italija” ukazala je Brnabićeva i dodala da svi ti rezultati utiču i na pad nezaposlenosti, čija stopa trenutno iznosi 10,3 odsto. A, po svim trenutnim pokazateljima, u trećem kvartalu ove godine biće jednocifrena.

Požarevac i nezapolsenost

Prema poslednjem Biltenu Nacionalne službe za zapošljavanje na teritoriji Braničevskog okruga u oktobru je prijavljeno 10.012 nezaposlenih lica, od toga 6325 muškaraca i 3687 žena, što je za 2,4% više u odnosu na septembar i 9,3% manje u odnosu na početak 2019. godine.

Najviše nezaposlenih je osoba između 25 i 29 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih najviše je sa teritorije grada Požarevca i to 3.556 (bez gradske opštine Kostolac)

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend