Lokalne vesti

Cene povećane 1,3 odsto u odnosu na avgust prošle godine

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku potrošačke cene u avgustu, u poređenju sa cenama u avgustu prošle godine povećane su za 1,3 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2018. godine, u proseku povećane za 1,5 odsto.

Za razliku od njih, cene usluga i proizvoda lične potrošnje u avgustu, u odnosu na jul 2018. godine, u proseku su ostale na istom nivou.

Ukoliko se posmatraju glavne grupe proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u avgustu, u odnosu na prethodni mesec, smanjene su cene odeće i obuće za 1,1%, hrane i bezalkoholnih pića 0,6%, ukoliko se odlučite za opremanje kuće ili stana cene nameštaja, pokućstva i održavanja stana su takođe pale u proseku za 0,3%, kao i cene transporta i zdravstva.

S druge strane porasle su cene rekreacije i kulture za 2,8%, alkoholnih pića i duvana 1,3%, poskupele su i telefonske usluge za 0,3%. Restorani i hoteli su takođe podigli svoje cene pa ukoliko rešite da posetite neki cene su više za oko 0,2%, a takođe cene stana, vode, električne energije i gasa su porasle za 0,1%, pa će i računi biti malo veći.

Svi ovi procenti se čine mali kada se ovako posmatraju, ali kada stignu svi računi i kada se stavi na spisak za šta sve treba odvojiti novac, naročito u septembru, računica je ipak drugačija i izdaci su daleko veći.

Kako je Boom 93 već pisao, u septembru nakon opremanja školaraca za početak školske godine, sledi spremanje zimnice I kupovina ogreva, što dodatno opterećuje već istanjene novčanike nakon letovanja. Zbog tradicionalnog cenovnog udara na jesen, mnogi građani je dočekuju sa posebnom zebnjom.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend