Lokalne vesti

Čovek se udavio u Požarevcu. Nevreme plavilo ulice, a voda prodirala u kuće i stanove

Muškarac D.Ž. (67) poginuo je u poplavama koje su zadesile Požarevac u sredu popodne, potvrđeno je Boom 93 iz više izvora bliskih istražnim organima. On se udavio u podzemnoj garaži zgrade u Jug Bogdanovoj ulici. Za kratko vreme iznad Požarevca juče se obrušilo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Kako saznajemo on je živeo u prizemlju zgrade, a inače je stari vlasnik placa na kome je objekat izgrađen. Pretpostavlja se da je njegova namera bila da siđe u podzemnu garažu kako bi izvezao automobil i sprečio da bude poplavljen.

On je navodno koristio lift da dođe do prostorija koje su već bile ispunjene vodom u visini od preko dva metra.  U jednom trenutku lift je izgubio napajanje strujom, ali nije poznato da li se čovek udavio u kabini ili u garaži gde je policija pronašla njegovo telo nakon ispumpavanja vode, pored jedinog automobila koji je ostao parkiran u podrumskim prostorijama.

Jug Bogdanova ulica juče je pored više ulica u Požarevcu bila poplavljena zbog obilnih padavina koje su zadesile Požarevac. U jednom trenutku voda je prelila trotoar i počela da ulazi u podrumske prostorije zgrada. Stanari koji su imali vozila, na vreme su ih izvezli, ali je D.Ž. to najverovatnije pokušao da uradi suviše kasno.

Kako nezvanično saznajemo, kod njega je pronađena izvesna količina novca i nije imao bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na to da nije nastradao utapanjem. Zbog toga najverovatnije neće biti obdukcije tela.

Ovo je najtragičniji epilog jučerašnjeg nevremena i poplava u Požarevcu. Oblačni sistem koji je prešao preko grada, mnogi građani kažu da su prvi put videli. Nebo iznad Požarevca oko 16 časova je postalo mrko zeleno i spustio se mrak, što je ukazivalo da se sprema vrlo jako nevreme. U tim trenucima moglo je da se čuje delovanje protivgradne odbrane koja je srećom u poslednje dve godine bolje opremljena zahvaljujući interencijama iz lokalnog budžeta za dopunu nedostajućih raketa.

Ubrzo je kiša prerasla u jak pljusak i veći deo saobraćajnica je za svega nekoliko minuta bio pod vodom. Količina padavina koje su pogodile Požarevac po količini odgovaraju onima iz 2014.godine kada je pola grada pod naletom „Anamarije“ ostalo pod vodom. Međutim, tada je kiša padala tokom čitave noći, a sada je ista količina pala za svega sat i po vremena. Požarevac sa postojećim sistemom kanalizacije ne može da izdrži više od 100 litara padavina u sekundi, a juče se obrušila znatno veća količina vode iz oblaka. „Olakšavajuća“ okolnost je što iz Požarevačkog partizanskog odreda, gde je u međuvremenu izgrađena kišna kanalizacija, nije došlo više vode. Nije jasno kakva je bila situacija sa slivncima u gradu, s obzirom da smo u poslednjih par meseci ranije primetili da je više njih u centralnim delovima Požarevca bilo zapušeno.

 

Građanima koji su tokom nevremena našli na ulicama nije bilo ni najmanje prijatno jer je u nekim saobraćajnicama voda bila do kolena. Generalno, najteža situacija je bila na potezu Topličina-Jug Bogdanova-Lole Ribara i na potezu Partizanske ulice kod hale sportova za koje kažu da je na najnižim  tačkama u Požarevcu. Mnogi automobili su se gasili, a neke je ulicama nosila voda. Veliki broj građana je izgubio registarske tablice, a ljudi koji su ih pronašli, dele fotografije po grupama na fejsbuku.

 

 

Voda je prodrla u više objekata. Gradski stadion je bio poplavljen sa svlačionicama. Voda je prodrla u malu salu Centra za kulturu. Plavila su se dvorišta, podzemne garaže i podrumi, a kod onih sa lošom krovnom konstrukcijom voda je prodirala u kuće i stanove.  

 

Primećena je saobraćajna policija u gradu koja je pomagala vozačima, vatrogasci, ekipe Komunalnih službi i Vodovoda i kanalizacije.

Štab za vanredne situacije u Požarevcu ni juče ni danas tokom prepodneva nije se oglašavao.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend