Lokalne vesti

Da li će ova godina biti bolja za posao?

Nacionalna služba za zapošljavanje poziva sve jedinice lokalne samouprave da se uključe u sufinansiranje programa za zapošljavanje u 2013. godini. Konkurs je otvoren do 31.januara. Filijala u Požarevcu čeka program rada koji treba da se donese za oko mesec dana.

Nacionalna služba za zapošljavanje treba da donese program rada za ovu godinu na osnovu koga će se znati koliku će kvotu dobiti požarevačka filijala za program zapošljavanja, istakla je Sonja Mirić .

Onog trenutka kada Nacionalna služba za zapošljavanje donese program rada i odredi kvote po filijalama, tada ćemo znati koji ćemo deo kvote dobiti kao filijala za aktivne mere politike zapošljavanja finansiranja poslodavaca i nezaposlenih licaistakla je Mirić.

U prethodnoj godini, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje održala je 6 sajmova na kojima je ukupno 109 lica pronašlo posao.

Ukupno je 1.800 građana posetilo sajmove istakla je Mirić. Najviše nezaposlenih lica je bilo sa završenom osnovnom školom, a za 50 lica sa višom stručnom spremom bio je osposobljen program stručne prakse.

Braničevski okrug je sudeći po statistici jedan od onih u kome stopa nezaposlenosti nije alarmantna.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović očekuje da će u 2013. godini rast nezaposlenosti biti zaustavljen. Jovanović veruje da će borba protiv korupcije i kriminala dovesti do novih investicija i rasta zaposlenosti, uz već najavljene promene u zakonskoj proceduri za otvaranje novih radnih mesta.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović rekao je da je u prošloj godine devet odsto zaposlenih izgubilo posao, ali je posao dobilo nešto preko tri odsto.

Glavni razlog što je u prošloj godini smanjena nezaposlenost su sezonski poslovi, rekao je Martinović i naveo podatak da je na „crnom“ tržištu angažovano oko 12 odsto nezaposenih u Srbiji ili gotovo 400.000 ljudi.

Martinović je najavio i donošenje Akcionog plana za zapošljavanje, koji bi uskoro trebalo da usvoji Vlada Srbije, u cijem će fokusu biti mladi.

Nova radna mesta građani Srbije mogu da očekuju tek 2014. godine, a ove godine ne treba očekivati boljitak po pitanju posla, izjavio je RTS-u predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend