Lokalne vesti

Da li će zaposleni u trgovinskim lancima imati mesečno dve slobodne nedelje?

Prodavcu u maloprodajnim objektima u Srbiji će, najverovatnije, imati makar dve slobodne nedelje u mesecu, prvu i poslednju, ako ne bude moguće da to bude svaka, tvrde u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata. Očekuje se da će uvođenje jednog od ovih modela biti epilog pokrenute rasprave o zabrani rada poslednjeg dana u sedmici. U sindikatu smatraju da nema opasnosti da bi ova mera mogla da dovede do otpuštanja radnika u trgovinama, jer prodavaca ionako nema dovoljno.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže će se na inicijativu Ministarstva trgovine krajem januara održati širi skup na kojem bi se analiziralo eventualno usvajanje ove odluke. Učestvovaće i predstavnici sindikata, nevladinog sektora, potrošača, dobavljača, poslodavaca, a nakon toga će se, kako kaže, izaći sa konkretnijim predlogom.

– Mi se zalažemo za apsolutno ukidanje radne nedelje i veliki sam optimista, očekujem da će neki od modela biti usvojen, jer nailazimo na podršku i trgovinskih lanaca i građana – navodi Savićeva. – Uslov je da odluka o zabrani ne sme da bude selektivna, već mora da se odnosi na sve trgovinske lance. Ovim nisu obuhvaćeni objekti koji moraju da budu otvoreni, kao što su apoteke i benzinske pumpe. Do sada su dva trgovinska lanca podržala ovaj predlog. Ogroman je manjak prodavaca i za njih bi bilo olakšanje da taj dan bude neradan.

Predsednica ASNS kaže da ne veruje u objavljene podatke iz Crne Gore koji se odnose na posledice uvođenja neradne nedelje i ističe da nema opasnosti da bi u Srbiji moglo da dođe do otpuštanja radnika, jer trgovine imaju manjak ljudi.

– Tri meseca je kratko vreme da bi se sagledali efekti – ističe Savićeva. – Mislim da je to propaganda onih koji su se od početka protivili toj inicijativi. Uopšte se ne brinem da bi moglo da dođe do otpuštanja radnika u Srbiji, jer je toliki manjak, na hiljade ljudi nedostaje i velikim i malim trgovinama.

Više informacija možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend