Lokalne vesti

Da li je „Sjaši Kurta, da uzjaši Murta“ pravilo ili nisu svi isti?

Omiljene rečenice koje apstinenti za vreme izbora koriste kao argument zašto ne glasaju na izborima jesu „Svi su oni isti“, Sjaši Kurta, da uzjaši Murta“ i „Baš i ne pratim tu politiku“.

Kakav je to stav? Gde je kritičko mišljenje i zašto je nestalo iz našeg društva?

„Svi su isti“ ili „Sjaši Kurta da uzjaši Murta“ su krilatice koje se uvek izgovaraju kada se govori o prošloj ili aktuelnoj vlasti, jer još se nije rodio taj koji će narodu ugoditi.

Bes, gnev i tuga, koji su posledica stanja naše političke scene, dovode do ponavljanja ovih rečenica, što dovodi do bestežinskog stanja uma koje počinje samo da reprodukuje ove rečenice bez kritičkog mišljenja.

Kada se ne vidi promena i kada ne čujemo drugo i novo mišljenje, javnost misli da izgovaranjem „Svi su isti“ smiruje stanje uzrujanosti i besa koje je zastupljeno u društvu, zbog političke učmalosti istih likova koji se pojavljuju na političkoj sceni. Zapravo, ove rečenice su tu da bi se smirila savest usled neaktivnosti u sređivanju haotičnog društva u kojem se, danas, za takvo stanje krive političari – i oni prethodni i ovi sada.

U anketi koju smo sproveli među našim sugrađanima istakla su se dva mišljenja na ovu temu.

Jedni veruju da nisu svi isti i navode da je pre postojala sloboda medija, govora, mišljenja i da je to bilo dostupno svima.

„Nije bilo terora kao danas. Imali smo više emisija u kojima je bilo moguće suprotstaviti dva ili više mišljenja, bez monologa i pretnji. Danas, nemamo mogućnost da pratimo različita mišljenja na svim kablovskim operaterima, jer i tu postoji podela na vlast i opoziciju.“

Neki navode da nisu u mogućnosti da biraju operatere, budući da u njihovom mestu ne postoje tehnički uslovi za realizaciju drugih provajdera.

Smatraju da bi trebalo dati šansu i drugima, ako postoji sloboda izbora o kojoj se priča.

„Ako ne znamo kakvi su drugi, kako ćemo znati da li su svi isti. Zato je potrebna smena vlasti.“

Rečenicom „Sjaši Kurta, da uzjaše Murta“ onemougaćava se bilo kakva promena.

Trebalo bi razmisliti o nastupima političara, njihovoj retorici, njihovom političkom programu, namerama,ophođenju u javnosti ili prema drugim visokim funkcionerima,… Trebalo bi, ipak, pronaći razlike, dobre i loše strane.

Sa druge strane, oni koji čvrsto smatraju da su svi isti argumente nalaze u licemerstvu.

„Stavite sve političare u istu situaciju, pa ćete videti da će svako od njih odabrati šta je najbolje za njega. Iako im se možda način u rešavanju situacije razlikuje, cilj je isti.“

Naglašavaju da su na našoj političkoj sceni ista lica već 25 godina, koja menjaju samo svoje pozicije, kako bi sebi obezbedili čvrsto tlo. Na pozicije dolaze demokratskim putem, jer njih narod bira – u većini slučajeva zbog nedostatka druge opcije.

„Pogledajte koliko njih je iz prethodne vlasti i partije, prešlo u današnju vladajuću stranku. To je licemerno.“

Mišljenja su da je potrebno pronaći uzrok koji je doveo do stava „Svi su isti“, ako je cilj promena.

I oni smatraju da je potrebna promena, ali iz srži, da ne bi došlo do ponavljanja rečenica kao što su „Svi su isti“ ili „Sjaši Kurda, da izjaši Murta“..  

Na kraju, i jedna i druga strana zaključuju da su promene potrebne, ali da ne postoji prostora za to.

Potrebno je više medijskog prostora da se čuju i drugi stavovi, više debata, razmene mišljenja, ali potrebna su i nova lica koja će pokrenuti i zainteresovati i omladinu među kojima je i najviše apstinenata.

 Takođe, trebalo bi izgraditi i kritičko mišljenje o političkoj sceni koje je verovatno nestalo u cenzuri i pritiscima na medije i preispitivati konstantno njihove postupke, rad i rezultate tog rada, ispunjavanje predizbornih obećanja i odgovornost koju imaju.

Imajući sve to u vidu i takvo stanje bi moglo da promeni visok procenat apstinenata na izborima, koji je danas prisutan u našem društvu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend