Lokalne vesti

Da li se ovo može nazvati orezivanjem?

Krošnje stabala godinama se orezuju na teritoriji Grada Požarevca, ali ono što se ovih dana dešava u Kostolcu pojedini građani ocenjuju da u najmanju ruku predstavlja masakr nad drvećem.

Prizori iz Kostolca u kome je započela rekonstrukcija drvoreda podsećaju na slike iz nekih beogradskih ulica u martu ove godine gde su stabla orezivana toping metodom kojom se uklanja celokupna krošnja na stablu. Potpis je isti jer je i u prestonici i u Kostolcu u ovom poslu angažovano isto preduzeće – JKP Zelenilo iz Beograda.

Ovoj firmi je u zajedničkoj ponudi sa preduzećem Biodekor iz Beograda dodeljen ugovor u  maratonskoj javnoj nabavci za rekonstrukciju drvoreda u Kostolcu, i to po ceni od 39,9 miliona dinara bez PDV-a.

Posao podrazumeva rekonstrukciju drvoreda u ulicama Nikole Tesle, Veljka Dugoševića, Karađorđevoj, Prvomajskoj, Trudbeničkoj, 7.jula, Nikole Graonića, Porečkoj, Bože Dimitrijevića, Iločkoj, Save Kovačevića, Rudarskoj, Bratstva i jedinstva, Vojvode Mišića, Industrijskoj, Sarajevskoj, 8.marta, Jovana Dučića i Jadranskoj. Takođe,  i uređenje parkovskih površina u ulici Bratstva i jedinstva, Bože Dimitrijevića

Između ostalog, do završetka posla trebalo bi da se ukloni 160 stabala i zasadi više od 1.700 sadnica novog drveća.

Pojedini beoghradski listovi, poput Politike i Novosti su u martu ove godine pisali o tome koliko je toping metoda štetna po stablo i ukazali da je taj način orezivanja zabranjem u mnogim zapadnim zemljama. Negde je i kažnjiv.

Toping metoda narušava odnos između lišća i korena, što dovodi do postepenog odumiranja korena. Ubrzani rast više izdanaka ispod svakog reza formira tanke grane koje su sklone brzom pucanju. Ovi razlozi su i jedan od glavnih motiva zbog kojih su gradske uprave u razvijenim zemljama, štiteći se od velikih troškova zamene drvoreda i plaćanja nadoknade za štetu nastalu padom granja i stabala, zabranile “toping” metodu orezivanja, pisale su Novosti.

Toping metoda je primer zastarele i davno prevaziđene prakse orezivanja, koja se više ne koristi nigde u svetu. U svim gradovima SAD ova metoda je strogo zabranjena, a u nekim državama za ovakvo orezivanje se naplaćuje kazna od 1.800 dolara po stablu. Američki Institut za standarde propisima koji se odnose na održavanje drveća i gradskih drvoreda, industrijskim standardom A300 strogo je zabranio toping metod orezivanja. Sve međunarodne arborističke i ekološke organizacije (International Society of Arboriculture, European Arboricultural Council, Tree Care Industry Association) izričito su protiv toping metode orezivanja i na njihovim sajtovima može se naći detaljan opis njegovih štetnih posledica po zdravlje stabala, pisala je Politika.

Uklanjanje svog lišća pokreće različite mehanizme preživljavanja drveta, koji dovode do ubrzanog rasta izdanaka, što iscrpljuje drvo. Ako drvo nema zalihe uskladištene energije da to učini, biva ozbiljno oslabljeno, ne može da se odbrani od bolesti i insekata i postepeno truli. Preveliki rezovi otežavaju zarastanje i lako postaju zaraženi, a izložena drvna tkiva počinju da propadaju. Bez krošnje, drvo je izloženo suncu, što dovodi do sušenja i pucanja kore i opekotina tkiva.

Zanimljiv je bio i odgovor JKP Zelenila Novostima. U tom preduzeću su rekli da će orezano drveće već u prvoj vegetaciji formirati lisnu masu u obliku manje krošnje, koja će se svake naredne godine povećavati.

Sličan odgovor su od nadzora nad radovima u Kostolcu, firme Etalon iz Beograda dobili građani i aktivisti udruženja 100IĆ Podstrek. Predočeno im je kako je orezivanje korektno urađeno, da radovi nisu u suprotnosti sa strukom. Kako stoji u ovom dopisu, biljka ulazi u zimski period gde joj je potrebno potpuno orezivanje. Kada na proleće dobije nove grane i lisnu masu, to neće smetati instalacijama, saobraćaju i ljudima koji prolaze trotoarom.

Rekonstrukcija drvoreda u Kostolcu, kako je ranije izjavio predsednik gradske opštine Serdžo Krstanoski, odvijaće se ove jeseni, na proleće i u jesen 2020.godine.

Inače, na portalu javnih nabavki nije objavljena informacija o zaključenom ugovoru sa izvođačima. Kako stoji u odlici o dodeli ugovora, rok za izvođenje je 24 meseca od dana uvođenja u posao.

Firma angažovana za stručni nadzor bi od gradske opštine svoje usluge trebalo da naplati 1.030.000 dinara, bez PDV-a. Period važenja ugovora sa firmom Etalon je čak 42 meseca.

Koliko god da traje ovakva “obnova” drveća, sigurno je da će mnogi Kostolčani ostati bez gustih zelenih krošnji u svojim ulicama. Postojećim stablima i novim mladicama biće potrebne godine da povrate nekadašnji sjaj, neke možda to nikad neće dostići. Samo, neka se sve uradi korektno i po pravilima struke.   

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend