Lokalne vesti

Da li u Požarevcu ima alkoholičara?

Nije poznato koliko alkoholičara ima u Pošarevcu. U gradu ne postoji savetovalište za osobe koje su suočene sa ovom bolešću. To ipak ne znači da ovaj problem u gradu ne postoji jer alkoholičare svakodnevno srećemo - na javnim mestima, medju kolegama i poznanicima, ali i u užoj porodici.

U Srbiji ima oko 300.000 alkoholičara, a samo 10-20% njih se leči. Polovina od ovog broja nikad se ne javi na lečenje, i umre od posledica alkoholizma. Istovremeno, svaki 4. pacijent u psihijatrijskoj ustanovi je alkoholičar, ali ova bolest nije primarni razlog njegovog dolaska u ustanovu.

Ukupan broj alkoholičara je konstantan prethodnih decenija, ali se profil alkoholičara promenio: ranije su zavisnici od čašice bili oni u petoj deceniji života, a danas je najveći broj alkoholičara koji se leče na klinikama mlađih od 30 godina. Istraživanja pokazuju da se sa prvom čašicom alkoholičari sreću još u 15. godini, a sa dvadeset su već u zavisničkoj fazi.

Prema podacima Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije, u Srbiji se godišnje po stanovniku potroši oko 11 litara alkohola, što je svrstava na visoko četvrto mesto u Evropi, dok je svetski prosek oko 6 litara.

Procenjuje se da na globalnom nivou između 10 i 15 odsto punoletnog stanovništva čine alkoholičari, kao i da je muškaraca tri puta više od žena.

Alkoholizam je treći po redu uzrok smrtnosti na svetu, odmah nakon kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Takodje, 20% samoubica su zavisnici od alkohola.

Ako ovom prilikom i ostavimo po strani uticaj alkoholizma na kvalitet života obolelog, uticaj njegove bolesti na porodicu i šire okruženje, opasnost koju alkohol predstavlja u saobraćaju i ostale aspekte sa kojih se alkoholizam može sagledati, ostaju ipak brojke koje jasno ukazuju na rasprostranjenost ove bolesti zavisnosti, kojom se izgleda u Požarevcu niko sistematski ne bavi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend