Lokalne vesti

Dan državnosti obeležen u Požarevcu

Dan državnosti se u Srbiji ne proslavlja, već obeležava. Svečano je danas obeležen i u Požarevcu.

U svečanim salonima skupštine danas je održan prijem za visoke zvanice, dok su na spomenik Milošu Obrenoviću položeni venci.

Prigodnu besedu povodom praznika, kraj spomenika knjazu kazivao je istoričar Gordan Bojković, dok je Gradski ženski hor Barilli izveo himnu Srbije.  

Skupu u parku prisustvovao je veliki broj zvanica, ali tek nekoliko građana.

Povodom Dana državnosti  u organizaciji Grada Požarevca, Saveza društava inženjera i tehničara grada Požarevca i Narodnog muzeja Požarevac, u Galeriji  savremene umetnosti otvorena je izložba „Milutin Milanković – život i delo“.

Dan državnosti 15. februar, ustanovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.

Kao državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend