Lokalne vesti

Danas je Međunarodni dan starih

Međunarodni dan starih, 1. oktobar, poseban je dan za stare osobe širom sveta. Slogan ovogodišnje kampanje „Kakvu budućnost želimo – šta kažu stari”, upravo je i izabran sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na mogućnosti i izazove produženog ljudskog veka sa namerom da se to pitanje uvrsti kao prioritet u buduća međunarodna i nacionalna dokumenata.

Jedan od najvećih uspeha čovečanstva ali i jedan od najvećih izazova u 21. veku je produženje životnog veka. Udeo osoba starijih od 60 godina je u porastu u svetskoj populaciji i taj trend se nastavlja sa jedne strane usled opadajuće stope nataliteta, a sa druge strane usled produžetka životnog veka.

Procenjuje se da će u svetu broj osoba starijih od 65 godina premašiti broj dece mlađe od 5 godina u narednih pet godina, a do 2050. godine i broj dece mlađe od 14 godina.

Prema poslednjem Popisu stanovništva Srbije, stari čine 16,8% ukupnog stanovništva. Republika Srbija sa prosečnom starošću stanovnika od 41,6 godina, jedna je od najstarijih zemalja i to ne samo u evropskim već i u svetskim okvirima. Procenat osoba preko 65 godina će iznositi najmanje 22% do 2030. godine, što je skoro svaki peti stanovnik.

Prosečna starost stanovništva u Požarevcu je 39.1 godina (37.8 kod muškaraca I 40.3 kod žena). Osobe starije od 65 godina čine jednu petinu stanovništva Braničevskog okruga.

Statistički podaci govore da je u Srbiji tokom 2012. godine svaka druga osoba uzrasta 65 godina i više hospitalizovana zbog neke od bolesti srca i krvnih sudova, a svaka treća zbog neke maligne bolesti ili sa dijagnozom bolesti koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva. Rizik od demencije naglo raste sa povećanjem godina starosti.

Aktivnosti na unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti i nezgoda kod starih treba da se sprovode tokom čitave godine, organizovano, pre svega na nivou lokalne zajednice. One treba da budu usmerene na uključivanje starih lica u sve oblike odlučivanja o njihovoj bolesti i budućoj brizi o zdravlju, promovisanje dobrog zdravlja i zdravih životnih navika,  očuvanje životne nezavisnosti, podršku starijim licima u njihovim domovima i očuvanje dostojanstva, autonomije i odnosa poštovanja prema njima.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starih, Institut za javno zdravlje Srbije organizuje seminar „Unapređenje i očuvanje zdravlja starih – izazov u 21. veku” namenjen zdravstvenim radnicima i saradnicima.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend