Lokalne vesti

Danas je Svetski dan deteta

Danas se obeležava Međunarodni dan deteta, a ovo je dan kada se svet obavezao na zaštitu unapređenje prava deteta. Ovaj dan u Požarevcu obeležiće se u požarevačkim vrtićima kroz radionice u okviru kojih će deca sa svojim vaspitačicama govoriti o pravima deteta i toleranciji, rekla je za Boom 93 Tanja Lončar, direktor PU „Ljubica Vrebalov“.

Ona je dodala da su urađeni plakati u vrtićima na temu Međunarodnog dana deteta i tolerancije.

„U planu je bilo da deca odu do parka i tamo obeleže ovaj dan posvećen njima, ali nam vremenski uslovi i kiša koja je padala nisu dozvolili pa ćemo simbolično obeležiti u svakom vrtiću“, rekla je Lončar.

U Srbiji su siromaštvom najviše pogođena deca i porodice sa više od dvoje dece, odnosno oko 30 odsto njih je u riziku od siromaštva. Narodna kuhinja Crvenog krsta u Požarevcu ima oko 850 korisnika, a među njima je gotovo polovina dece.

Inače, Međunarodni dan deteta je ustanovljen 1954. godine, od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema deci i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Briga o deci, njihovim pravima i potrebama, o njihovoj budućnosti, jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije i suština svega što radimo, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je povodom obeležavanja 30 godina od usvajanja Кonvencije o pravima deteta rekla da odgovornost za ostvarenje svega na šta smo se kao država obavezali snose odrasli. Poručila je deci da brinu jedna o drugima, da neguju drugarstvo i da uče, jer će im znanje omogućiti da ostvare sve što požele.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend