Lokalne vesti

Danas počinje drugi upisni krug

Nakon što je juče izašao raspored učenika po srednjim školama u drugom upisnom krugu, danas će se svršeni osnovci u periodu od 8 do 15 časova upisivati u srednju školu i na taj način završiti sa svim obavezama vezanim za ovogodišnji upis.

Srednje škole su u prvom upisnom krugu, koji je završen juče primile 63.758 učenika, dok je 1.471 šak ostao neraspoređen. Prema podacima Ministarstva prosvete za trogodišnje škole odlučilo se oko 11.702 učenika, dok se za četvorogodišnje obrazovanje opredelio 48.991 đak. Takođe, ima i onih koji su se odlučili za specijalizovana odeljenja u gimnaziji, njih oko 3.065.

Prema podacima ove godine u srednjim školama biće manje upisanih učenika u odnosu na prošlu godinu i to njih 1.932.

Većina učenika je u prvom upisnom krugu upisala željenu školu, onu koja je i bila prva na njihovoj listi želja. Prema prvoj želji srednju školu je upisalo 64,62% učenika, prema drugoj želji upisano je 15,03%, dok je oko 7% učenika upisano prema trećoj želji.

Uvođenje informacionog sistema e-upis završeno je i u srednjim školama, što će građanima omogućiti da na lakši i brži način decu upišu u srednje škole. Kako smo ranije pisali e-upis je prethodno uveden u osnovne škole što je roditeljima omogućilo da prilikom upisa prvaka ne moraju da prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu, već su zaposleni u školama po službenoj dužnosti pristupali ovim dokumentima.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend