Lokalne vesti

Deci puna zdravstvena zaštita

Deca koja su ostala bez važeće zdravstvene knjižice, moći će da se leče o trošku osiguranja čak i ako njihovim roditeljima poslodavci ne uplaćuju doprinose.

Koliko je tačno dece zbog nemara poslodavaca ostalo bez markice u zdravstvenoj knjižici za drugu polovinu godine ne znaju nigde – ni u Ministarstvu zdravlja, ni u RFZO, niti u Poreskoj upravi, koja vodi evidenciju o naplati doprinosa za zdravstvo pišu Novosti.

Direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje u Požarevcu Zoran Stojanović je za Boom 93 rekao da je upoznat sa ovom vešću preko medija i da čeka zvanično obaveštenje o tome. Stojanović smatra da je ideja o overi zdravstvenih knjižica dece čiji roditelji ne primaju doprinose dobra, ali je više izrazio zabrinutost šta je sa zaposlenima koje poslodavac nije prijavio.

Na postupanje u najboljem interesu dece, upućuju kako Ustav Srbije, čije se neposredno primenjuju, tako i Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, čiji je Srbija potpisnik.

Ta konvencija utvrđuje obavezu države da obezbedi da nijedno dete ne bude lišeno prava na zdravstvenu zaštitu po najvišim standardima ostvarivim u toj zemlji, ukazuje se u saopštenju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend