Lokalne vesti

Devojčicu koja je zatrudnela roditelji prodali za 600 evra

Devojčicu B. E. (12) iz Smedereva, koja je ostala u drugom stanju sa maloletnim K. E. (17), iz Starog Kostolca, prodali su mu je njeni roditelji prošle godine za 600 evra. Slučaj je otkriven kada su ga lekari prijavili policiji po službenoj dužnosti.

Istraga je utvrdila da devojčica nije svojevoljno počela da živi sa K. E, već mu je prodata za 600 evra, pa se radi o krivičnom delu obljuba nad detetom. Kao što je uobičajeno kod romskih porodica, devojčicu je kupio deda ovog maloletnika, kako bi unuku obezbedio suprugu.

„Deda je sa porodicom devojčice ugovorio sumu od 600 evra, ali je do sada isplatio samo polovinu. Pošto je dugovao ostatak, on je mislio da su ga policiji prijavili roditelji devojčice, ali se ovde radi o prijavi lekara koji su ustanovili njenu trudnoću“, navodi izvor iz istrage.

Maloletni K. E. odrastao je samo sa dedom, jer mu je otac poginuo, a majka ga napustila, a žive u neuslovnim, starim zgradama koje je još krajem 19. veka podigao industrijalac Đorđe Vajfert, u Starom Kostolcu.

„Deda maloletnog K. E. platio je za devojčicu 300 evra, a od ostatka ušteđevine kupio je unuku motornu testeru, kako bi zarađivao sečenjem drva za ogrev. Zbog nedostatka para kaže da nije još uvek isplatio drugu polovinu, niti je napravio svadbu za unuka, kao što je planirao“, objašnjava sagovornik.

Devojčice koje se udaju putem kupoprodaje, retko odlaze kod lekara, pa je teško otkriti takve slučajeve, kojih ima dva do tri godišnje. Čak i kad se otkriju, kupoprodaja maloletnih Romkinja retko se kažnjava, jer se takvi slučajevi svrstavaju pod običajno pravo.

Protiv K. E. je Višem javnom tužilaštvu podneta krivična prijava zbog obljube nad detetom, posle saslušanja, a preti mu kazna i do pet godina zatvora.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend