Lokalne vesti

Do overe knjižice i bez izabranog lekara

Izbor lekara više nije uslov za overu zdravstvene knjižice.

Ustavni sud Srbije suspendovao je sporne odredbe zakona o zdravstvenom osiguranju u kojima se zahtevalo da građani moraju da izaberu lekara do 3. juna 2012. godine da bi im se omogućila overa knjižica. Prema prošlogodišnjim podacima iz Filijale Zavoda za zdravstevno osiguranje Požarevac, odziv građana po pitanju odabira lekara je bio dosta dobar.

Dom zdravlja Požarevac je prednjačio u Braničevskom regionu po pitanju odabira lekara. Najveće probleme u tom periodu su su imali oni koji imaju takozvane “pasivne kartone“ i ne odazivaju se lekarima, rečeno nam je tada u Domu zdravlja Požarevac.

Ono što sada Ustavni sud sada razmatra je i da li je ovlašćenje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da osiguranicima naknadno ne overi zdravstvenu ispravu ukoliko ne izaberu lekara i time ne potvrdi njihovo pravo na korišćenje unapred plaćene zdravstvene usluge, u skladu sa osnovnim načelima zaštite prava osiguranih lica i zaštite javnog interesa.

Prema pisanju ‘’Novosti’’ u trenutku primene sporne odredbe zakona oko   1.32 miliona osiguranika nije imalo svog izabranog lekara.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend