Lokalne vesti

Do stabilnog snabdevanja zdravom vodom za piće proći će najmanje 2 godine

Požarevcu svake sekunde nedostaje od 100 do 150 litara zdrave pijaće vode. Za dugoročna rešenja kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje zdravom vodom za piće biće potrebno najmanje dve godine. Trenutno se radi na alternativnim rešenjima kojima bi trebalo da se prevaziđe trenutni problem, kaže direktor Vodovoda, Saša Valjarević u emisiji "Puls grada" radija Boom 93.

Voda u Požarevcu nije dobra za piće već gotovo mesec dana. Zvanično je zabranjena njena distribucija za piće i pripremanje hrane pre dve sedmice.

Trenutno se na izvorištu “Morava” radi ispitivanje kvaliteta na dve bušotine iz kojih bi se dopremala voda za nalivne bunare na Ključu. Ovo je jedno od mogućih kratkoročnih opcija za poboljšanje kvaliteta požarevačke vode, navodi Valjarević. On dodaje da bi već sutra na sednici štaba za vanredne situacije mogla da budu predložena nova rešenja, jedno dugoročno i jedno alternativno kako bi se što pre popravio kvalitet.

“Nedostaje nam od 100 do 150 litara u sekundi zdrave vode za piće da bi se prevazišao problem. Na izvorištu je 2006.godine urađeno prelazno rešenje za vodu, projekat urgentnih mera koji je trebalo da traje najviše tri godine.  Već 2009. je trebalo da se gradi fabrika vode, a pitanje je ko je zatajio”, kazao je direktor Vodovoda.

Valjarević, i sam nekadašnji gradonačelnik, optužio je bivšeg prvog čoveka Požarevca Miodraga Milosavljevića da se tokom mandata “bavio uređenjem fasada, izgradnjom kružnih tokova i šminkanjem grada, umesto da se radi fabrika vode na Ključu”.

Ponovio je da on lično ne snosi odgovornost za trenutno stanje, kao i da je stručna komisija Vlade formirana za Požarevac i predstavnici Instituta “Jaroslav Černi” utvrdili da nema odgovornosti javnog preduzeća, već da je uzrok suša i nedostatak vode u nalivnim bazenima.

Direktor Vodovoda je rekao kako su u prethodnom periodu upozoravali grad da mora pod hitno da se krene sa realizacijom fabrike vode, kao i das u tražili da se osposobi system za reversnu osmozu na Memincu, izvorištu koje je isključeno 2003.godine jer je imalo više od 100 miligrama nitrata po litru.

Sada je, kaže pripremljena tehnička dokumentacija, a sistem koji je grad dobio pre gotovo deceniju i po bi od naredne godine trebalo da se pusti u rad.

“Na taj način ćemo dobiti mini fabriku vode od nekih 50 litara u sekundi”.

 

Nejasno je šta će se nadalje dešavati sa šljunkarama koje se označene kao uzrok smanjenja nivoa Velike Morave i podzemnih voda.

Valjarević tvrdi da sada Požarevac ima izrađen elaborat o uticaju na izvorište vode, kao i da će taj dokument biti osnova za dalje dobijanje dozvola za lokacije na kojima će moći da se eksploatiše šljunak.

Međutim, i sam direktor Vodovoda kaže da se radi o lobiju koji ima veliki uticaj, da su mnogi bageri radili bez dozvole, a inspekcija se nije usuđivala da ih kontroliše.

 

Požarevački generalni plan snabdevanja vodom za piće predviđa da sva sela budu pokrivena sistemima za distribuciju zdrave vode. Međutim, situcija u mnogim selima je katastrofalna. Vodovodne mreže nema, a individualni bunari imaju i do 190 mg nitrata po litru.

“Kao rešenje nam je potrebna fabrika vode koja će proizvoditi 400 litara u sekundi. Mi sada maksimalno možemo da isporučujemo 220. Trenutno je isporuka oko 180, a preporuka je da dodatno smanjimo eksploataciju”, naveo je Saša Valjarević.

 

U narednom periodu građane će vodom za piće opskrbljivati cisterne. Ni poslednji rezultati kvaliteta vode nisu dobri. Valjarević je ponovio kako Vodovod nema pravo da daje rezultate kvaliteta vode, već isključivo Zavod za javno zdravlje koji vrši ispitivanja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend