Lokalne vesti

Dogovor sa Amerikancima

„Komiko oversajz“ i Smederevo usaglašavaju ugovor o zakupu zemljšta. Fabrika će koštati od 250 do 400 miliona dolara.

Projekat izgradnje rafinerije nafte u Smederevu koštaće od 250 do 400 miliona dolara, a rok za izgradnju je 36 meseci. U rafineriji će raditi 550 radnika, a indirektno tokom gradnje biće uposleno oko 3.000 ljudi, izjavio je u četvrtak u Smederevu Brajan Marej, šef delegacije američkog „Komiko oversajza". On je potvrdio i rešenost investitora da ostane u Srbiji.

Brajan Marej, šef delegacije „Komiko oversajza", koja je ju četvrtak razgovarala o detaljima budućeg ugovora o zakupu lokacije za rafineriju sa predstavnicima lokalne samouprave, tvrdi da će rafinerija biti građena po modernoj tehnologiji, bez opasnosti za lokalnu zajednicu.

"Vrednost čitavog projekta biće od 250 do 400 miliona dolara. U tu sumu ulazi kupovina zemljišta, infrastruktura, oprema, postrojenja, konstruisanje i rad dizajnera i inženjera. Od prvog poteza lopatom do puštanja u rad rafinerije trebaće nam 36 meseci" izjavio je Brajan Marej, predsednik Nadzornog odbora američke korporacije. Marej navodi da bi sirova nafta bila dopremana u Smederevo Dunavom ili cevovodima.

Naredne sedmice biće nastavljeno usaglašavanje ugovora o zakupu 113 hektara na 99 godina lokacije, za šta je „Komiko ojl" ponudio 625 miliona dinara. Ugovor će moći da se sklopi tek kada Skupština grada verifikuje tekst.

Investitor je za zemljište prvobitno ponudio 285,6 miliona dinara, ali je zbog političke nesloge u lokalnoj vlasti podigao cifru na 652 miliona dinara, koje bi trebalo da uplati na račun grada u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora.

Prema rečima gradonačelnika Predraga Umičevića, insistiraće se da ugovor sadrži broj radnih mesta, visinu ulaganja u lokalnu zajednicu i ekološke garancije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend