Lokalne vesti

Dom dobar za učenike

Nedavno je u Domu učenika poljoprivredne škole završena dogradnja i renoviranje jednog objekta za smeštaj đaka kojim je omogućio da svih 168 učenika na celodnevnom boravku imaju jednake uslove po standardima koji propisuje zakon.

Za boravak u domu može da se prijavi svaki redovni učenik poljoprivredne škole koji nije sa teritorije Požarevca, a u objektima na Tulbi smešten je i manji broj djaka medicinske i ostalih srednjih škola.

Ono što je zanimljivo je da cena koju plaćaju učenici iznosi  3.900 dinara mesečno, kao i da ministarstvo snosi veći deo troškova boravka, kaže direktor Vidoje Vukšinović.

„Jedan učenik košta oko 18.000 dinara. Svu razliku dotira ministarstvo. Pogledajte kolika je to razlika. Za 3.900 dinara učenik ima tri obroka koji su normirani i pod strogom kontrolom. Što se smeštaja tiče, sobe su na hotelskom nivou", kaže on.

Vukašinović ističe da je cena boravka niža od mesecne markice za autobuski prevoz do Lucice ili Kostolca, kao i da osim materijalnog rasterecenja, ucenici u domu imaju bolje uslove razvoja od svojih drugova koji putuju ili zive u iznajmljenim stanovima.

„Ostavimo i materijalni momenat po strani. Oni imaju sve uslove da odrastu u zdrave i uravnotežene ličnosti.  Deca se odvajaju od kuće sa 15 ili 16 godina i potrebna im je određena kontrola", navodi on.

Jedan od učenika poljoprivredne škole i korisnik doma Marko Dragoljubović iz Milatovca kod Žagubice zadovoljan je uslovima u internatu.

„Zadovoljan sam. Ne bih mogao nikako da postignem ovaj nivo jer je kuća 80 kilometara daleko. Dom mi prija. Sve je uređeno i nije mnogo skupo", kaže on.

Dogradnju i opremanje doma učenika ove godine su finansirali grad i ministarstvo prosvete sa ukupno 43 miliona dinara. Prilikom otvaranja renoviranog centra, predstavnici grada i republike su najavili da će i narednih godina nastaviti da ulažu u podizanje učeničkog standarda.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend