Lokalne vesti

Donacija Istorijskom arhivu Požarevac

Danas je u gradskom zdanju porodica Aleksandra Saše Markovića, pisca i novinara, rođenog Požarevljanina, poklonila Istorijskom arhivu grada Požarevca zaostalu građu i više od 1000 knjiga iz njegove zaostavštine, kao i lične predmete koji će poslužiti za formiranje legata.

Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac je rekla da ovaj vredan poklon porodice Marković sadrži arhivsku građu, fotografije, spise predmeta, rukopise, ali I bogatu biblioteku sa naslovima iz pravne istorije, tradicije I kulture kako Požarevca tako i čitave Srbije.

“Oni su Istorijskom arhivu poverili na smeštaj, čuvanje I zaštitu sa namerom da se u narednom periodu mnogo toga iz ove zbirke koristi za projekte Istorijskog arhiva Požarevac”, navela je Nikolić.

Ona je navela da će u realizaciji teme Srbija u Drugom svetskom ratu, koja će biti predstavljena naredne godine kada se obeležava 75 godina pobede nad fašizmom, mesto na izložbenoj postavci naći će i arhivska dokumenta i fotografije koje si u deo zbirke koja je dobijena na poklon od porodice Marković.

Dubravka Marković, ćerka Aleksandra Markovića je istakla da je ovo pravi način da sve knjige i publikacije koje je njen otac napisao, doprinesu da se istina ne zaboravi, ne samo o Drugom svetskom ratu već i o požarevačkom okrugu.

Aleksandar Saša Marković rođen je 25. juna 1927. godine, a preminuo 16. marta 1994. godine.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend