Lokalne vesti

Donatori SPS na tenderima zaradili 780 miliona

Tri firme koje su u 2011. godini donirale 4,1 miliona dinara Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) su u protekle četiri godine od funkcionera te iste stranke dobile najmanje 36 tendera vrednih preko 780 miliona dinara, pokazuju podaci do kojih je došao portal Pištaljka.

U pitanju su Građevinsko zanatska zadruga Jugoslavija, Isoplus d.o.o. i Euroguma BBS d.o.o. iz Beograda koje su poslovale sa Javnim preduzećem Toplifikacija Požarevca, Javnim komunalnim preduzećem Beogradske elektrane, Privrednim društvom Termoelektrane i kopovi Kostolac i Skupštinom grada Beograda. Na čelu ovih državnih preduzeća, odnosno institucija, u to vreme nalazili su se visoki funkcioneri SPS-a Zvonimir Blagojević, Dragan Jovanović, Zoran Predić i Aleksandar Antić.

U izveštaju o redovnom finansiranju SPS-a u 2011. godini, koji je objavljen na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, navodi se da je ta stranka od devet preduzeća dobila 10.080.000 dinara na ime donacija. Među donatorima pojavljuje se Građevinsko zanatska zadruga Jugoslavija sa prilogom od 900.000 dinara, firma Euroguma BBS sa prilogom od 1.200.000 dinara, kao i firma Isoplus sa prilogom od 2.000.000 dinara.

Prema podacima Uprave za javne nabavke, u periodu od 2009. do 2011. godine, firma Isoplus je od javnih preduzeća kojima rukovode socijalisti dobila čak 26 tendera ukupne vrednosti 709.824.000 dinara. Od JKP Beogradske elektrane dobijeno je 18 tendera (621.180.000 dinara), od JP Toplifikacija iz Požarevca 6 tendera (55.813.000 dinara) i od PD Termoelektrane i kopovi Kostolac (JP EPS) 2 tendera (32.831.000 dinara). U pitanju su nabavke velike vrednosti, odnosno nabavke predizolovanih sistema, cevi, spojnica i armatura, koje su u 20 slučajeva realizovane kroz tzv. restriktivni postupak, četiri puta kroz postupak sa pogađanjem i samo dva puta u otvorenim postupcima.

Građevinsko zanatska zadruga Jugoslavija u periodu od sredine 2009. do sredine 2011. godine zaradila je 66.657.000 dinara na tenderima JKP Beogradske elektrane. Od ukupno deset tendera koji se odnose na građevinske i mašinske radove, održavanje i rekonstrukciju, kroz tzv. restriktivni postupak dodeljena su četiri, dok je kroz postupak sa pogađanjem dodeljeno šest poslova.   

Dok su tenderi dodeljivani firmi Isoplus, na čelu JP Toplifikacija Požarevac nalazio se član Glavnog odbora SPS i visoki funkcioner odbora socijalista u Požarevcu Zvonimir Blagojević. A na čelu PD Termoelektrane i kopovi Kostolac, koje je poverilo nabavke donatoru SPS-a, bio je socijalista Dragan Jovanović, takođe član glavnog odbora te stranke. Kada je reč o tenderima koje je Građevinsko zanatska zadruga Jugoslavija dobila od JKP Beogradske elektrane, preduzećem je upravljao socijalista Zoran Predić. Inače, Predić je član Gradskog odbora SPS-a i potpredsednik lokalnog odbora SPS-a u Rakovici, kojim upravlja Dušan Đaković, tast premijera i lidera socijalista Ivice Dačića.

Saradnik Pištaljke je došao do podataka koji ukazuju da beogradska firma Euroguma BBS, koja je donirala 1.200.000 dinara SPS-u, posluje sa Skupštinom grada Beograda. Ovom preduzeću je iz budžeta Skupštine grada, u periodu 2009, 2010. i 2011. godine, uplaćeno 3.739.334 dinara za servis i nabavku guma za službena vozila. Poznato je da je u tom periodu na čelu skupštine predsednik Gradskog odbora i član Predsedništva SPS-a Aleksandar Antić.

Situacija u kojoj se kao donator političke stranke pojavljuje pravno ili fizičko lice koje učestvuje na tenderima i zaključuje ugovore o javnim nabavkama sa državnim organima nije eksplicitno regulisana Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti. Zakon dopušta političkim strankama da se finansiraju iz privatnih izvora, s tim što maksimalna vrednost donacije koju jedno pravno lice može dati političkim subjektima, za redovan rad, iznosi najviše 200 prosečnih mesečnih zarada. Takođe, zakon (član 13.) zabranjuje vršenje bilo kakvog oblika pritiska na pravna i fizička lica prilikom prikupljanja novčanih sredstava, ali isto tako zabranjuje i „davanje obećanja ili stavljanje u izgled bilo kakve privilegije ili lične koristi davaocu priloga“. U slučaju kršenja ove odredbe, propisana je novčana kazna od 200.000 do 2.000.000 dinara za političku stranku i kazna od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u stranci.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend