Lokalne vesti

Donesite ideju za pokretanje posla, alat i opremu dobijate besplatno

Zakazane su prve radionice u okviru projekta nemačke nevladine organizacije HELP i grada Požarevca. Požarevljani posle 20. decembra imaju priliku da na radionice dođu sa idejom za pokretanje sopstvenog sitnog biznisa, a Nemci doniraju potrebnu opremu ili alate.

Prva motivaciona radionica je zakazana za 22. decembar tekuće godine u 11 časova i održava se u kongresnoj sali požarevačkog Centra za kulturu. Druga radionica će se održati šest dana kasnije u 16 časova u prostorijama MZ Bulevar.

Radionce će držati ljudi iz nemačke nevladine organizacije, koji će Požarevljanima objašnjavati mogućnosti koje im se nude. Ako i nemate ideju šta biste pokrenuli, HELP na radionicama nudi primere i ideje, a potom i uputstvo kako se popunjavaju aplikacioni formulari.

Građanima je trenutno na raspolaganju 25 grantova. Oprema za rad i pokretanje posla se dodeljuje u visini od 1.500 evra, 2.400 evra i 3.600 evra. Mogu aplicirati i nezaposleni građani bez radnog iskustva, ali i mikropreduzeća.

 

Kriterijumi za odabir su socijalna kategorija i status. Prednost će imati mladi ljudi, nezaposleni ili oni sa malo radnog iskustva, zatim pripadnici romske nacionalnosti i drugi.

Nakon apliciranja, HELP obilazi sve one čije su prijave prihvaćene i potom vrše odabir onih kojima će dati mogućnost da počnu da rade.

 

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije objašnjava za Boom93 da se novac ne dodeljuje, a da oprema dve godine po dodeli ostaje u vlasništvu nemačke organizacije.

Tokom te dve godine sprovodi se kontrola poslovanja i nakon tog perioda, oprema ostaje u trajnom vlasništvu novopečenog preduzetnika ili zanatlije.

Međutim, ukoliko zainteresovani koji je aplicirao i dobio opremu, sa tom opremom ne radi ono zašta je aplicirao, ona mu se oduzima, kaže Krstić.

 

Olakšavajuća okolnost po sugrađane koji imaju ideju je i činjenica da se paralelno sa programom koji nudi HELP, može aplicirati i za novčana sredstva iz budžeta namenjena takođe pokretanju posla.

Krstić kaže da se sledeće godine osim Republike, u tu priču uključuje i grad Požarevac direktnim finansiranjem samozapošljavanja.

 

U okviru projekta saradnje sa HELP-om uključena su i predavanja i posete sajmovima. Planira se uspostavljanje saradnje i sa Regionalnom agencijom za razvoj koja bi samozaposlene obučila kako da sami sebi budu knjigovođe.

Time bi samozaposlenima ostajalo više novca i mogućnost za širenje posla bi bila veća, ističe Dejan Krstić.

Prvi kontakti sa nemačkom nevladinom organizacijom ostvareni su krajem prošle godine, iako je HELP prisutan u Srbiji punih 15 godina. Ovo je prvi put da se u saradnji sa njima sprovodi projekat na teritoriji Požarevca.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend