Lokalne vesti

Gajić:“Svi smo različiti, a danas smo svi isti“

Udruženje „Osmi dan“ u Požarevcu je i ove godine, peti put zaredom organizovalo „Dan šarenih čarapa“, kako bi obeležilo Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

Članovi udruženja su sa decom i roditeljima, ali i decom iz vrtića, učenicima osnovnih škola i građanima prošetali centralnim ulicama Požarevca i na taj način obeležili dan osoba sa Daunovim sindromom. „Dan šarenih čarapa“ je način da se skrene pažnja na ove osobe i podigne svest javnosti da oni postoje u duštvu.

Nevenka Gajić, predsednica udruženja „Osmi dan“ je istakla da danas u šarenim čarapama oni potenciraju jednakost kroz različitost koja je danas evidentna.

„Svi smo različiti, a danas smo svi isti. S obzirom da je doskorašnja praksa bila da se smetnje kod dece prikrivaju, neki problemi nisu ni bili vidljivi, a ovo je momenat gde smo mi kroz naše postojanje u lokalnoj samoupravi, ali i šire pokazali da takva populacija postoji, da je vidljiva za širu okolinu, imenovali smo problem i sada pronalazimo načine da te probleme i rešimo, ali uz podršku ljudi koji imaju razumevanja, vidimo svetlo na kraju puta kojim smo krenuli“, ističe Gajić.

Nakon šetnje, deca iz vrtića su na Starom korzou upriličila program namenjen deci iz Udruženja „Osmi dan“.

Udruženje „Osmi dan“ je osnovano pre pet godina i bavi se ciljevima koji unapređuju život osoba sa Daunovim sindromom. Ciljevi ne podrazumevaju samo poboljšanje socijalnog statusa tih porodica i njihovo materijalno zbrinjavanje, već se odnose i na rešavanje nekih zakonskih pitanja gde se traže određena prava za osobe sa Daunovim sindromom.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan, jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru. Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime podoktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Daunov sindrom utiče na normalan fizički razvoj deteta i prouzrokuje blage poteškoće u učenju. To je stanje koje traje čitav život, a razvija se još dok je dete u materici. Deca koja su rođena sa Daunovim sindromom imaju više šansi za razvoj ostalih oboljenja od kojih su neka opasna po život.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend