Lokalne vesti Naše pare

Grad će refundirati troškove za boravak dece u privatnim vrtićima

Roditelji koji upišu dete u nekom od privatnih vrtića u Požarevcu ostvarivaće pravo na nadoknadu dela troškova iz gradskog budžeta. Prema odluci koju je danas usvojila skupština refundiraće se najviše do 80 odsto iznosa ekonomske cene u državnoj predškolskoj ustanovi. To znači da će roditelji plaćati pun iznos, a kasnije će im deo troškova biti uplaćivan na račun.

Ovo se odnosi samo na one privatne vrtiće na teritoriji Grada Požarevca koji su verifikovani od strane Ministarstva prosvete. Pravo na nadoknadu dela troškova ostvariće roditelji ili drugi zakonski zastupnik deteta koje nije moglo da se upiše u predškolsku ustanovu zbog nedovoljnih kapaciteta.

Bitno je da se ne nadoknađuje procena  od cene privatnog, već državnog vrtića, osim u slučaju kada  je cena privatnog vrtića niža od ekonomske cene u državnom vrtiću. Tada se nadoknađuje deo iznosa u odnosu na ekonomsku cenu u privatnom vrtiću u koje je dete upisano.

U obračun nadoknade troškova ulaze i dani odsustva deteta iz vrtića, gde se priznaje 50 odsto cene dnevnog iznosa.

Uplata nadoknade dela troškova boravka deteta u privatnom vrtiću vršiće se iz budžeta na tekući račun roditelja, a na osnovu rešenja o priznavanju prava na nadoknadu, priznanice o uplaćenom iznosu od strane roditelja i mesečnog izveštaja koji privatni vrtić dostavlja do 5. u mesecu za prethodni mesec boravka.

Vrtići koji budu prikazivali netačne podatke u mesečnim izveštajima izgubiće pravo da se nađu na spisku verifikovanih predškolskih ustanova.

Ostvareno pravo za nadoknadu troškova ostvajuruje se u periodu između 1.septembra i 31.avgusta.

Ovakva odluka se prema obrazloženju donosi zbog nedovoljnih kapaciteta za smeštaj dece u predškolskoj ustanovi „Ljubica Vrebalov“, a u cilju podrške roditeljima.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend