Lokalne vesti

Grad menja naknade za uređenje građevinskog zemljišta

Novi predlog odluke o naknadama za uređenje građevinskog zemljišta naći će se pred odbornicima skupštine grada, 19.marta. Predlogom je predviđena umanjenja u postupku legalizacije za određene kategorije i izmenjeni elementi za obračun. U obrazloženju se navodi da su ukupni iznosi po zonama umanjeni.

Umesto bruto građevinske površine izgrađenog prostora, predlogom je predviđeno da se u obračunu primenjuje neto korisna površina. Umesto prosečne cene gradnje prostora različitih namena, obračunava se prosečna tržišna cena gradnje.

Predložene cene gradnje po metru kvadratnom nisu promenjene, a krajnja cena obračuna za naknadu biće umanjena zbog korišćenja neto korisne površine.

Prosečna tržišna cena gradnje podeljena je na četiri kategorije.

Za stambene objekte iznosi od 10.000 do 56.000 dinara u zavisnosti od namene.

Za poslovne objekte je od 25.000 do 80.000, za proizvodne od 15.000 do 42.000, a za poljoprivredne veće od 200 m2  od 7.000 do 15.000 dinara.

U jednačinu ulazi i koeficijent pogodnosti lokacije. Požarevac je po ovom osnovu podeljen na 6,  Kostolac na 4 zone, dok se zemljište izvan gradskog građevinskog područja tretira po obliku svojine.

Određeno je područje svake navedene zone.

Naknada za uređenje građevinskog zemljišta plaća se jednokratno ili u ratama. Umanjenje od 15 odsto predviđeno je u slučaju jednokratne uplate u roku od 15 dana. Kada se plaća u ratama, prva rata od 10 odsto plaća se odmah po zaključenju ugovora, a preostali iznos se obračunava u 12 jednakih mesečnih rata.

U postupku legalizacije naknada se umanjuje za stambene objekte i stanove do 100 m2 neto korisne površine, vlasnika koji je njihovom kupovinom trajno rešavao stambeno pitanje. Naknada se umanjuje za 99 odsto na svakih 25 m2 po članu porodičnog domaćinstva do 100 m2, odnosno za 60 odsto za sledećih 100 m2 za stanove veće neto korisne površine. Ukoliko domaćinstvo ima manje od 4 člana umanjenje od 99 odsto primenjuje se po članu domaćinstva, a naknada za ostatak površine do 100 m2 se umanjuje za 60 odsto.

Za stanove veće od 200 m2 naknada se umanjuje za 60 odsto ukoliko se nalaze u seoskim naseljima i predstavljaju jedini porodični objekat u kome žive članovi domaćinstva najmanje tri godine unazad.

Ova umanjenja ne odnose se na poslovni prostor i prostor koji se ne koristi za stanovanje.

Za ostale koji ne ispunjavaju navedene uslove, naknada se umanjuje za 60 odsto za prvih 100 m2. Ukupna naknada umanjuje se za 60 odsto vlasnicima nelegalnog objekta koji ugovore za plaćanje zaključe do 30.juna ove godine.

Umanjenja ne važe za objekte izgrađene u prvoj zoni.

Od naknade se oslobađaju socijalno ugrožena lica, invalidi, samohrani roditelji, korisnici socijalne pomoći i druge ugrožene kategorije stanovništva definisane posebnim zakonima.

U predlogu odluke date su i uporedne cene naknada u Požarevcu i Kostolcu za objekte od 100 m2 sa istim naknadama u Smederevu i Kragujevcu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend