Lokalne vesti

Grad Požarevac ne rešava problem nedostatka mesta u vrtićima

Ni posle tri godine, kada je otvoren poslednji vrtić u Požarevcu, nije urađeno ništa za dodatno povećanje vrtićkih mesta. Proširenje kapaciteta ustanove je u nadležnosti lokalne samouprave.

 

Lokalnu samoupravu nisu dotakla pitanja od značaja za Grad Požarevac,  proširenje kapaciteta vrtićkih mesta, iako se zna da je nedostatak mesta u vrtićima dugogodišnji problem.

Da se nakon otvaranja poslednjeg vrtića “Duško Radović” na Čačalici razmišljalo i pristupilo rešavanju i širenju vrtićkih mesta, do sada bi imali bar još jedan novi objekat u izgradnji ili bar idejno rešenje nekog novog vrtića, ako ništa drugo utvrđenu lokaciju na kojoj bi se izgradio novi vrtić ili eventualno  adaptaciju prostora, proširenje postojećeg objekta ili subvencionisanje privatnih vrtića ( u gradu ima dva privatna vrtića)

Podsetimo, dva nova vrtića ,,Danica Radosavljević“ i ,,Duško Radović“ otvorena su 2013. i 2015. godine, kada je upisano preko tri stotine dece sa liste čekanja.

Vrtić ,,Duško Radović“ je počeo da se gradi krajem 2011.godine, kao investicija za čiju realizaciju je bila zadužena gradska uprava, dok je izgradnja vrtića ,,Danica Radosavljević“ počela 2010. godine.

Vrtić “Danica Radosavljević” izgradnja  2011.-2012. godine

Otvoren 16. septembra 2013. godine.

Uloženo od 110 do 120 miliona dinara.

1500 kvadrata

Kapacitet objekta: 150 dece

 

Vrtić “Duško Radović” izgradnja 2012.-2013. godine

Otvoren 14. januara 2015. godine

Uloženo 93 miliona dinara

1400 kvadrata

Kapacitet objekta: 170 dece

Pre otvaranja ova dva vrtića u Požarevcu decenijama nisu građeni novi vrtići.

Ove godine  prijavljeno je 517 mališana, a veliki broj dece su ostala “ispod crte”, oko 200. Među decom koja nisu primljena u vrtić ima najviše dvogodišnjaka odnosno mališana 2016. godište. Rok za žalbe je završen. Po tim žalbama komisija može da primi još nekoliko mališana. Na kraju ostaje da se uputi zahtev Gradskom veću da odobri 20% povećanja kapaciteta. Definitivno stanje znaće se u septembru.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend