Lokalne vesti

Grad ustupa zemljište za fabriku kafe

Grad Požarevac je bez naknade ustupio zemljište od 40 ari mešovitom preduzeću „Bambi Success“ za izgradnju pogona za preradu i proizvodnju kafe. Pogon bi trebalo da se nalazi u Severnom bloku nove industrijske zone.

Preduzeće „Bambi Success“ bilo je u stečaju do aprila 2019.godine, kada je rešenjem Privrednog suda u Požarevcu postupak obustavljen, a nakon prodaje stečajnog dužnika preduzeću Agrofood International iz Beograda za iznos od 55,7 miliona dinara.

Agrofood International je osnovano u februaru prošle godine, a sedište firme je naknadno iz Beograda prebačeno u Požarevac. Osnivač firme je preduzeće Agri Commodity iz grada Sandanski u Bugarskoj.

Predviđeno je da nakon što Grad Požarevac ustupi zemljište bez naknade, Bambi Success konkuriše  za subvencije iz lokalnog budžeta u visini od 50.000 evra za izgradnju hale.  

Montažni poslovno-proizvodni objekat trebalo bi da ima površinu od 1.600 kvadrata.Projektovani kapacitet fabrike je 200 tona mesečno pržene, mlevene i ostalih vrsta napitaka na bazi espreso i tradicionalne kafe.

U biznis planu je navedeno i da je u startu planirano zapošljavanje 12 radnika, a u narednih 6 do 12 meseci još 10 osoba. Pojedini radnici bi trebalo da budu upućeni i na specijalne obuke u matičnim fabrikama u Bugarskoj i Grčkoj. Prosečna neto zarada u fabrici po postizanju pune uposlenosti proizvodnje biće 50.000 dinara, odnosno 35.000 dinara minimalna neto zarada za zaposlene sa SSS, do 118.000 dinara za zaposlene sa VSS.

U prvom dopisu Gradu Požarevcu bugarski investitor je predstavljen kao poznati dugogodišnji proizvođač kafe sa 4 fabrike u okruženju (Bugarska, Grčka, Albanija i Severna Makedonija) i predstavništvima u Moskvi (Rusija) i Izmiru (Turska).

Inače, tržišna vrednost zemljišta koje se ustupa je 49.189,20 evra.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend