Lokalne vesti

Građani Požarevca pet godina čekaju na uvođenje gasa

Iako je ranija gradska vlast 2006. godine pompezno najavila gasifikaciju, postavljanje mreže nije ni počelo, zbog čega gas ne mogu da dovedu ni u drugim opštinama Braničevskog okruga.

Ugovor sa firmom koja je trebalo da gradi gasovod gradska vlast želi da poništi jer je potpisan bez tendera, a počeli su pregovori sa „Srbijagasom" oko gasifikacije.

Jedina dobra vest za meštane Braničeva je što priključak neće morati da plate 1.100 evra, kako je bilo predviđeno prvim ugovorom, već između 600 i 650.

Tadašnja vladajuća požarevačka koalicija SPS i SRS 2006. godine potpisala je ugovor sa firmom „Gas invest" o uvođenju gasa za industriju i domaćinstava u Požarevcu.

Čak je u junu 2007. godine uz šampanjac svečano označen početak radova na izgradnji glavne merno regulacione stanice, a prvi priključci bili su najavljeni do kraja godine.

Dolaskom na vlast nove koalicije SPS-DS rečeno je da pre zaključenja ugovora sa „Gas investom" nije sproveden tender i da je priključak preskup za građane, pa su započeti pregovori i sa „Srbijagasom".

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević ističe da se sada čeka model ugovora od „Srbijagasa".

"Kada nam stigne taj ugovor, s njim, kao i programom gasifikacije i predlogom strateškog parnera, ići ćemo na sednice Gradskog veća i Skupštine grada. Želimo da posle usvajanja tih akata posao dovođenja gasa od Osipaonice do Požarevca i dalje do mesta Ostrovo poverimo „Srbijagasu", a „Gas invest" da bude podizvođač radova. Nameravamo da kada prođemo sve te procedure sklopimo novi tripartitni ugovor i izbegnemo parnicu sa „Gas investom" jer to može da zaustavi gasifikaciju. Potrebno je da se usaglase sve tri strane i nakon toga moći ćemo da širimo mrežu. Naš najveći interes jeste industrijska zona, a „Srbijagas" je jedini ovlašćeni distributer za industrijske zone. Po programu te firme predviđena je izgradnja magistralnog voda od Osipaonice do Ostrova koji prolazi pored naše industrijske zone. Ta investicija vredi je 10 miliona evra, ali ne mogu reći kada će ugovor biti potpisan jer model čekamo od „Srbijagasa". Naš cilj je da se raskine prethodni ugovor sa „Gas investom", po kome građani za priključak treba da plaćaju 1.100 evra, i da svi građani dobiju gas do svojih kuća po ceni od 600 do 650 evra, koliko se plaća i u drugim gradovima Srbije" kaže Milosavljević.

Građani u svim mestima Braničevskog okruga veoma su zainteresovani za dovođenje gasa. U opštini Petrovac na Mlavi ističu da im je strpljenje pri kraju i, ako uskoro ne počnu radovi na gasifikaciji, biće prinuđeni da se okrenu drugim pravcima.

"Zbog izgradnje industrijske zone nama je neophodno dovođenje gasa na koji iz pravca Požarevca čekamo već pet godina. Očekujući gas mi smo već sklopili ugovore o tehničkoj saradnji sa firmama koje će da rade gasifikaciju naše opštine. Međutim, besmisleno je da radimo gasifikaciju Petrovca, a da gas nije stigao ni do Požarevca. Na poslednjoj sednici Saveta Braničevskog okruga govorilo se o poništenju ugovora sa „Gas investom" i mi očekujemo da to reši Požarevac. Nama se žuri, a koliko znam za taj posao izdvojena su i neka sredstva iz NIP. Ukoliko se to uskoro ne reši mi ćemo se okrenuti prema opštini Svilajnac koja je od nas udaljena isto kao i Požarevac jer ne možemo više da čekamo, a preko nas gas mogu da dobiju opštine Kučevo, Žagubica i druge u Braničevskom okrugu" kaže predsednik SO Petrovac na Mlavi Milanče Aćimović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend