Lokalne vesti

Gradonačelnik ponovo „osuo paljbu“ po Arrivi

Skupštinska sednica nije mogla da prođe bez pomena prevoza učenika osnovnih i srednjih škola. Povod je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović našao tokom rasprave o racionalizaciji mreže škola i vrtića na teritoriji grada. On je optužio preduzeće Arriva Litas da je decu do škola vozilo linijski, da je naplaćivalo mesečne cenovnike, da decu autobusi nisu ostavljali na stajalištima, ali da su zbog prevoza skraćivani časovi u nekim školama.

Sve ćemo da ispitamo, rekao je Bane Spasović za govornicom i dodao kako „definitivno nešto nije bilo u redu poslednjih 20 godina“.

On je rekao da tokom rada komisije koja je izrađivala predlog odluke o racionalizaciji mreže škola došao do neverovatnih otkrića u razgovorima sa pojedinim direktorima.

Tako je naveo da su autobusi Arrive u nekim selima decu vozili linijski, a ne kako je to bilo predviđeno ugovorima o subvencionisanom prevozu, da je bilo skraćivanja časova po zahtevu prevoznika, pa i toga da se prekida linijski prevoz, a deca ostavljaju kilometar ili dva od škole.

„U Ljubičevu, rečeno mi je da su deca dolazila do šećerane da bi ušla u autobus“, naveo je on.

Optužio je Arrivu i da je naplaćivala kopiranje mesečnih cenovnika od škola.

„Do toga, da se tražilo da se naplati mesečni cenovnik u vrednosti od 2.000 dinara po školi. Imamo 16 škola puta 2.000 dinara, 320.000 dinara su dale škole za štampanje fotokopira jedne stranice, gde nigde to ne stoji (u ugovoru)“, rekao je Spasović za govornicom.

On je kazao i ovo:

„Sve ćemo da ispitamo! Imam podatke koliko je plaćen prevoz prošle godine i koliko je sada prevoz, pošto je objavljena odluka. I sama arriva je sada dala nižu ponudu u odnosu na onu koju je dala 2018.godine. Kada budemo sabrali šta je plaćeno 2018.godine kada su koristili linijski prevoz, a ne školski, pa budemo uporedili sa ovim sada, ako prođe ova cena (koju su dali drugi ponuđači), ušteda se meri sa nekoliko miliona, čak i desetak. Nije reč o uštedi, nego o kvalitetu pružanja usluga, da se mora poštuje raspored prevoza za decu. To je broj jedan. Prilagođavanje prevoza deci“.

Gradonačelnik je rekao i da sa uštedama koje bi ostvarili u javnoj nabavci, planiraju da sledeće godine participiraju sa 100 odsto cene prevoza za srednjoškolce, a mogu da razmišljaju i o studentima.

Naveo je i kako izveštaji u studiji za linijski prevoz pokazuje kako Požarevac ima najskuplji prevoz u državi.

Inače, Grad Požarevac od 1.marta nema ugovore za subvencionisani prevoz učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Javna nabavka koja inače kasni zbog iznenadne izmene konkursne dokumentacije je trenutno „zamrznuta“ jer je jedan od ponuđača podneo zahtev za zaštitu prava.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend