Lokalne vesti

Gran pri Jeleni Vukomanović

U Kučevu je prethodnog vikenda održan 27. Festival televizijskog etnološkog filma – FESTEF 2018. Ovogodišnji selektor Festivala, reditelj Vladimir Perović, za zvaničnu konkurenciju odabrao je 38 filmova iz Srbije, zemalja u okruženju i celog sveta. Festival je nastao iz Smotre narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ i specifičan je po tome što favorizuje domaću produkciju.

Gran pri „Zlatni pastir“ 27. FESTEF-a pripao je filmu „Cipovka – hleb koji se smeje na mesec“, autorke Jelene Vukomanović u proizvodnji RTV. „Srebrnim pastirima“ su nagrađeni: Novica Savić za film „Vampir iz Kisiljeva“ (RTS), Slađan Stojanović za režiju u filmu „Dejan“ (RTS), Svetlana Miljanić za scenario filma „Galipoljski Srbi – Jeru mi prosi dulger Nikola“ (RTV), Zlatko Đurđević za kameru u filmu „Dragomirac“ (TV Centar Svilajnac), Jovana Filipović za montažu „Retka među svojima – Guslarka u srpskoj tradiciji“ (RTS), i Zvezdani Stanojević, autorki filma „Seniziana“, kao najboljem amaterskom ostvarenju.

U stranoj konkurenciji za najbolji je proglašen film Davora Borića „Leteći fratar“ u proizvodnji HTR, a „Srebrnog pastira“ je dobio film „Crvena Maramica“ Lejle Toprak iz Turske. Žiri je dodelio i Specijalna priznanja filmovima „Kad ima šljiva ima svega“ Gordane Pajić iz Valjeva, „Đurđevdan u selu koga nema više“ Aleksandre Jovanović i Žarka Joksimovića (RTK2), „Raščarani bioskop“ Eve Pijač i Matjaža Pinter iz Slovenije, „Hiša“ Iva Kuzmanića i Alekseja Pavlovskog (HRT) i film „Poslednje rabadžije“ Novaka Kneževića iz Višegrada.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend