Lokalne vesti

Hitna pomoć: Povećan unos vode, hladovina i lagana odeća

Tokom vrelih letnjih dana lekari savetuju povećan unos tečnosti naročito vode, izegavanje direktnom izlaganju suncu i nošenje lagane garderobe od prirodnih materijala.

Lekar Hitne pomoći u Požarevcu, dr Radmila Marjanović, specijalista urgentne medicine kaže za Reč naroda da u ovo vreme najviše treba da pripaze hronični bolesnici, hipertoničari, kardiovaskularni bolesnici i asmatičari.

„Visoke temperature u toku letnjih meseci najteže podnose hronični bolesnici i mala deca. Trebalo bi voditi računa da se izbegnu udarni termini od 11h do 18h i tada ne bi trebalo izlaziti bez veće potrebe“ kaže dr Marjanović i dodaje da oblačenje trebalo bi prilagoditi visokim temperaturama što podrazumeva odeću od prirodnih materijala i svetlih boja koja će zaštititi kožu tela.

Ona savetuje da se u uslovima visokih temperatura obavezno nosi flašica sa vodom jer je hidratacija vrlo bitna.

„U letnjem periodu trebalo bi povesti računa o ishrani. Unositi laganu hranu i više voća i povrća“ kaže dr Marjanović i napominje da je higijena hrane i ruku takođe bitna s obzirom da su stomačni virusi i infekcije često pristuni tokom leta.

Zdravstvene probleme može doneti i klimatizacija u vozilima i prostorijama, zato ne bi trebalo praviti drastičnu razliku između spoljne i unutrašnje temperature jer nagla promena dovodi do stresa organizma.

Posebno trebalo bi obratiti pažnju na malu decu kaže dr Marjanović i savetuje roditeljima da deci daju što više tečnosti, da ih sklanjaju od sunca i povedu računa o alergijama koje su sada učestalije zbog uboda insekata.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend