Lokalne vesti

Hoće li biti štrajka upozorenja?

Još nije izvesno da li će sindikati širom Srbije održati jednočasovni štrajk upozorenja, nakon što je vlada najavila da se novi predlog Zakona o radu povlači iz procedure. U požarevačkom Savezu samostalnih sindikata kažu da je odluka o štrajku i dalje na snazi.

Novi predlog Zakona, o kojem se u poslednje vreme naširoko polemisalo, nakon javne rasprave ne bi trebalo da dođe do  skupštine. Nacrt je povučen nakon sastanka Socijalno-ekonomskog saveta, kojem su prisustvovali premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Kako sada stvari stoje, biće formirana nova radna grupa koja će raditi na predlozima za izmene zakona o radu, odlučeno je na sastanku.

Predsednik SSSS u Požarevcu Milosav Mihajlović kaže da su sindikati još uvek rezervisani prema tome da će predlog zakona zaista biti povučen iz procedure.

On kaže da sindikatima nije jasno zbog čega je Ministarstvo privrede bilo subjekt koji je vodio ukupnu aktivnost na pripremi izmena i dopuna Zakona o radu, kao i da neće odustati od zahteva za smenu ministra Saše Radulovića.

Kako su se juče premijer i prvi potpredsednik vlade dogovorili sa članovima Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, sva sporna pitanja vezana za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaće se  putem socijalnog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca.

Sa članovima Kolegijuma koji čine i Ljubisav Orbović, Branislav Čanak i Nebojša Atanacković zaključeno je da se formira zajednički tim koji će da razmatra novi nacrt, a kad se dogovor postigne, takav predlog će ući u vladinu i skupštinsku proceduru.

Kako je saopšteno iz Vlade, dogovoreno je i da se na narednoj sednici saveta raspravlja o predloženim rešenjima zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend