Društvo Lokalne vesti Naše pare

Hoće li „Čikoš“ biti van funkcije do jeseni?

Javna nabavka za izvođenje radova na rekonstrukciju prostorne celine „Čikoš“ u Požarevcu u fazi je dodele ugovora. Čak pet ponuda dobio je grad u nabavci, a ugovor je dodeljen firmama Jović gradnja, Biodekor, International Stonecrete Company koje su u odnosu na procenjenih 40 miliona dinara, u zajedničkoj ponudi cenu radova spustile za čak trećinu.

Zajednička ponuda triju firmi iznosila je oko 26,8 miliona dinara bez PDV-a, odnosno oko 32,2 miliona dinara sa uručanatim porezom, što je za blizu 33 odsto niže od procenjene vrednosti radova.

Kao ispravne ocenjene su još dve zajedničke ponude koje su bile više za 3 miliona, odnosno 7 miliona dinara.

Radovi na platou „Čikoš“ trebalo da traju 150 kalendarskih dana, a ova celina bi tako znatno promenila izgled koji sada ima.

 

Postojeća niska vegetacija i šiblje trebalo bi da budu potpuno uklonjeni sa ovog prostora i podignuta  asfaltna podloga. 

Ukloniće se 9 stabala čiji je prečnik do 76 centimetara, kao i postojeća živa ograda. Na drveću koje je preostalo biće orezano 12 grana prečnika većeg od 30 centimetara.

Sve betonske saksije, kao i stubovi rasvete, stubići ograde, reklamne table, letnje bašte biće uklonjeni. Ukloniće se i montažni lokal koji izlazi na Takovsku ulicu.

Bista Pavla Savića biće izmeštena na drugo mesto na platou, kao i kaldrmisana staza.

 

Plato bi umesto asfalta trebalo da bude prekriven pločama od štampanog betona. Oko svakog od 12 preostalih stabala i 10 novih sadnica biće formiran nizak zaštitni zid.

Osim stabala na ovom prostoru bi trebalo da se formira nešto što se zove „urbana šuma“ koju će činiti 28 cevi visine 2,5 metra koje će biti grupisane na devet mesta. Ukupno 17 stubova imaće osvetljenje. 

„Panjevi za decu“ su još jedna novina. Trebalo bi da se postave 32 panja, osnove 40×40 centimetara, visine 20, 40 i 59 centimetara. Panjevi su izrađeni od lamelirane čamovine.

Na ovom platou bi trebalo da se nađe i centralna platforma od drvenih letvi, površine 22 kvadrata i visine 40 centimetara.

Da je reč o velikom prostoru potvrđuje i to da bi pored svih navedenih sadržaja na platou „Čikoš“ trebalo da se nađu i betonske kugle. Ukupno 18 betonskih kugli prečnika 30, 50 i 100 centimetara.

Za decu je predviđeno i postavljanje speaking tubes telefona. Zapravo, reč je o povezanim cevima preko kojih može da se razgovara. Biće postavljena dva ovakva „telefona“. Novina su i dva doboša za decu.

Ideja je da oko stabala budu postavljene drvene polukružne klupe za odmor.

Takođe, u specifikaciji radova je i postavljanje šahovskih stolova – tabli, dimenzija 70×70 centimetara. Polja na tabli biće u crno-beloj kombinaciji oivičena sivim granitom. Svaka tabla imaće i klupe za igrače.

Konačno, na ovom prostoru biće postavljeno 10 kanti za otpatke.

Zanimljivo je da u odnosu na urbanistički projekat u konačnom rešenju napuštena ideja o fontani koja bi se protezala sredinom platoa.

Postavljanje letnjih bašti takođe nije u opisu radova u javnoj nabavci. Podsećamo da je urbanističkim projektom za njih predviđen prostor između stabala u prvom redu u odnosu na lokale sa istočne strane platoa. Pretpostavka je da bi sve letnje bašte na ovom potezu trebalo da budu tipske.

 

Ukoliko ne bude žalbi na odluku komisije očekivano je da se početkom marta zaključi ugovor sa izvođačima koji bi već istog meseca mogli da budu uvedeni u posao.  Sa rokovima koji su dati najoptimalnije je da svi radovi u Čikošu budu okončani do kraja avgusta, ali o tome je trenutno nezahvalno govoriti, barem dok ne počnu radovi.

 

 

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend